Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

23 feb. 2022 | 10 min leestijd |Categorie Apotheker

Krijgt je lichaam voldoende vitamines en mineralen binnen?

Vaak krijgen we in de apotheek de vraag naar een ‘Vitaminekuur’. Een vitaminekuur op zich is eigenlijk een multi-preparaat dat verschillende vitamines en meestal ook mineralen bevat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan

Vitamine B, C, A, E, H en mineralen zoals magnesium, zink, ijzer en selenium. Eet je voldoende evenwichtig en gevarieerd? Dan haal je de bovenstaande vitamines en mineralen uit je voeding. Maar kunnen we alle stoffen die ons lichaam nodig heeft uit voeding halen? En wat houdt dat nu precies in evenwichtig en gevarieerd eten?


Evenwichtig en gevarieerd eten om gezond te blijven

Wanneer je eet volgens de schijf van vijf, heb je een gezond eetpatroon. Er bestaan 5 verschillende voedingsgroepen. De belangrijkste groepen bevinden zich bovenaan en zijn de producten die je het meest mag eten. Deze voeding heeft je lichaam het meeste nodig. De lijst werkt aflopend. Naarmate je meer naar beneden gaat, komen de minder belangrijke groepen. Deze producten mag je dagelijks eten, maar in beperkte mate.


  1. De groep van groenten en fruit.

    Het is belangrijk dat je hier veel van eet. Probeer om niet altijd dezelfde groenten of fruit op je bord te toveren, maar varieer voldoende!

  2. De groep van dranken
    Zorg dat je voldoende drinkt, voornamelijk water. Beperk suikerhoudende frisdranken, alcoholische dranken en vruchtensapjes.

  3. De groep van brood, rijst, graanproducten en aardappelen.
    Deze groep behoort ook nog tot de belangrijke klasse. Kies bij voorkeur voor volkoren graanproducten.

  4. De groep van vlees, vis, peulvruchten, noten en zuivelproducten.
    Probeer de inname van vlees te verminderen en te variëren met de andere producten uit deze klasse.

  5. De groep van bereidingsvetten, boter en oliën.
    We raden aan om voornamelijk zachte of vloeibare vetten te gebruiken. Vermijd bij voorkeur de harde vetten, palmolie en roomboter.

Onthoud het belang van variatie in de maaltijden. Dit geldt niet enkel voor de hoofdmaaltijden zoals het ontbijt en het avondeten, maar ook voor je tussendoortjes.


Welke vitamines halen we niet (voldoende) uit voeding?

Vitamine D

Vitamine D staat in voor het behoud van sterke botten en tanden. Bovendien speelt deze stof een grote rol in ons immuunsysteem en bij de werking van de spieren. Helaas halen we onvoldoende vitamine D uit onze voeding.


Je kan vitamine D in lage hoeveelheden terugvinden in vette vissoorten, waaronder zalm en makreel. ook in eieren en vlees is er een klein percentage aanwezig. Onze voornaamste bron van vitamine D is blootstelling van de huid aan voldoende zonlicht, waardoor ons lichaam deze vitamine kan aanmaken. Jammer genoeg heeft 9 op 10 personen een tekort aan Vitamine D doordat ze niet voldoende zijn blootgesteld aan zonlicht.


Het is belangrijk om een vitamine D supplement bij te nemen, zeker in de herfst en winter met de korte dagen en weinig zonlicht. Voor een volwassene is een dagelijkse dosis van minimum 800 eenheden vitamine D aangeraden. Indien de art tekorten waarneemt na een bloedafname, is een hogere dosis nodig van 1500 tot 3000 eenheden per dag. Ga je voor een preparaat dat opgelost is in een matrix van olie en dat je inneemt bij een warme maaltijd, dan zal je lichaam hier meer vitamine D uit opnemen. De inname kan onder de vorm van een vloeibare oplossing of voedingssupplementen in de vorm van parels.


Ook in de zomer kan je vitamine D-peil aan de lage kant zijn, omdat de blootstelling aan zonlicht onvoldoende blijkt. Een groot deel van ons lichaam blijft bedekt met kledij, we smeren ons in met een hoge factor zonnebrand (zeker blijven doen!) en onze drukke levenswijze beperkt onze tijd buiten in de zon. Bovendien daalt de aanmaak van vitamine D bij 60-plussers.


Een bloedafname op regelmatige basis bij de huisarts om tekorten op te sporen is zeker aan te raden.


Bij kinderen wordt aangeraden om dagelijks een vitamine D-preparaat bij te geven aan 400 eenheden per dag. Ze mogen dit heel het jaar door nemen, vanaf de geboorte tot een leeftijd van 6 jaar. Dit kan onder de vorm van druppels of kauwtabletten.


Omega 3-vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn essentieel voor ons lichaam. Helaas halen we ze te weinig uit ons Westers dieet. De twee belangrijkste omega-3-vetzuren zijn DHA en EPA, docosahexaeenzuur en eicosapentaeenzuur.


Ze zijn vooral aanwezig in vette vissoorten zoals haring, zalm, makreel en sardientjes. Het derde omega-3-vetzuur, alfa-linoleenzuur, is terug te vinden in o.a. algen, waterkers, noten, lijnzaad en spinazie. Er wordt aangeraden om 1 à 2 keer per week vette vis te consumeren. De grote meerderheid onder ons eet dit te weinig, waardoor de inname van een supplement met omega-3-vetzuren wordt aangeraden.


Wat is het belang van de omega-3-vetzuren in onze gezondheid?

  • Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Ze spelen een rol in ons afweersysteem.
  • Ze zijn goed voor het gezichtsvermogen.
  • Ze hebben een cholesterol verlagend effect, verlagen de bloeddruk en de hartslag.
  • Ze bevorderen de concentratie.
  • Ze helpen tegen depressieve gevoelens en geheugenproblemen.
  • Ze zorgen voor een mooie en gladde huid
  • Ze hebben anti-rimpel en een anti-acné-effect.

Bovendien spelen ze een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Ze zijn belangrijk bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het zicht van de foetus. Eet je minder dan 2 keer per week vis? Dan is het aangeraden om vanaf het tweede trimester van de zwangerschap dagelijks 200 milligram omega-3-vetzuren per dag in te nemen. Ook bij mensen die onvoldoende vis eten, oudere mensen die standaard een lagere hoeveelheid in het lichaam hebben, vegetariërs en veganisten wordt geadviseerd om dagelijks 200 milligram omega-3-vetzuren per dag in te nemen. Dit kan onder de vorm van visolie of capsules die visolie bevatten. Vegetariërs en veganisten kunnen opteren voor lijnzaadolie in combinatie met DHA- en EPA-bevattende algenolie. Indien je bloedverdunners neemt, moet je dit zeker even melden. Op basis hiervan kan een correcte dosis worden samengesteld.


Supplementen om de weerstand te verhogen

Eet je voldoende evenwichtig en heb je geen tekorten aan vitaminen en mineralen? Super, maar misschien zijn er nog andere noden waarvoor bepaalde supplementen geschikt zijn.


Word je vaak verkouden of ben je regelmatig ziek? Wil je je in de winter of in de Corona-pandemie graag extra wapenen? We overlopen samen met jou welk preparaat het meest geschikt is om je weerstand te boosten. Op die manier ga je minder vatbaar zijn en gaat je lichaam zichzelf ook beter verdedigen bij een volgende besmetting. Wanneer je toch ziek wordt, gaat het minder intens en minder lang duren.


Hieronder sommen we een aantal ingrediënten op die de weerstand verhogen:

  • Rode zonnehoed of Echinacea purpurea
  • Beta-glucanen
  • Vitamine C, B en D
  • Mineralen zink, selenium, ijzer en koper
  • Sporebiotica

Supplementen om de energie te boosten

Ben je moe en futloos? Heb je last van de winterblues? Bij lichamelijke vermoeidheid kijken wij graag naar een geschikt supplement voor jou.


Dit kan een combinatie bevatten van o.a. de volgende ingrediënten:

  • Magnesium
  • Taurine
  • L-carnitine
  • Creatine
  • Co-enzyme Q10
  • Ginseng
  • Caffeïne
  • De vitamines B
  • Biotine

Ook hier geven we graag gepast advies en kijken we ook even na welke medicatie u nog neemt en welk preparaat het meest voldoet aan uw noden.


Is de uitputting eerder emotioneel en mentaal? Een preparaat bestaande uit de volgende ingrediënten kan hierbij helpen:

  • Acetyl-L-carnitine
  • Fosfatidylserine
  • Extract van Rhodiola rosae
  • Co-enzyme Q10
  • De vitamines B
  • Omega-3-vetzuren
  • Magnesium

Nu ben je helemaal klaar om jezelf te wapenen. Neem de juiste vitamines en supplementen bij om je lichaam alle stoffen te geven die het nodig heeft. Toch nog vragen? Stel ze gerust, wij staan je graag bij met ons advies. Samen zoeken we naar een geschikt product.











Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium