Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

30 jul. 2024 | 3 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Bewegings Therapeut, Energetische therapeut

De kracht van geur: Aromatherapie bij ADHD

Aromatherapie, het gebruik van etherische oliën gewonnen uit planten, wint steeds meer aan populariteit vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid. Maar wist je dat aromatherapie ook een onverwachte bondgenoot kan zijn voor mensen met ADHD?


Hoe werkt aromatherapie?

De geurmoleculen van etherische oliën worden ingeademd en stimuleren het limbisch systeem in de hersenen, dat verantwoordelijk is voor emoties, geheugen en gedrag. Bepaalde geuren kunnen een kalmerend, stimulerend of focusverhogend effect hebben, afhankelijk van de gebruikte olie.


Welke etherische oliën zijn nuttig bij ADHD?

  • Lavendel: Bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen. Kan helpen bij het verminderen van angst, rusteloosheid en slaapproblemen.
  • Pepermunt: Een stimulerende olie die de alertheid, focus en concentratie kan verbeteren. Kan ook helpen bij hoofdpijn en vermoeidheid.
  • Rozemarijn: Kan het geheugen en de cognitieve functies verbeteren. Kan ook helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming.
  • Cederhout: Heeft een aardende en kalmerende werking. Kan helpen bij het verminderen van hyperactiviteit en impulsiviteit.
  • Vetiver: Een andere aardende olie die kan helpen bij het verminderen van angst en het verbeteren van de focus.
  • Ylang Ylang: Kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Heeft ook een kalmerende en ontspannende werking.

Hoe gebruik je etherische oliën bij ADHD?

Er zijn verschillende manieren om etherische oliën te gebruiken:

  • Diffuser: Een diffuser verspreidt de geur van de olie door de lucht. Dit is een goede manier om een ontspannen of stimulerende sfeer te creëren in een kamer.
  • Inhalatie: Je kunt een paar druppels olie op een tissue doen en de geur inademen. Dit is een snelle manier om de effecten van de olie te ervaren.
  • Topische toepassing: Sommige oliën kunnen verdund worden met een draagolie (zoals kokosolie of amandelolie) en op de huid worden aangebracht. Masseer bijvoorbeeld een druppel lavendelolie op de slapen om te ontspannen.

Belangrijke opmerking:

Raadpleeg altijd een arts of aromatherapeut voordat je etherische oliën gaat gebruiken, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.


Aromatherapie kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van ADHD. Het is een natuurlijke en veilige manier om de symptomen te verminderen en het welzijn te verbeteren. Experimenteer met verschillende oliën en toepassingen om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium