Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

13 jul. 2022 | 9 min leestijd

Welke soorten anticonceptie bestaan er?

Heel wat jongeren en soms ook volwassenen hebben niet genoeg kennis over anticonceptie en de verschillende soorten die beschikbaar zijn op de markt. In deze blog geven we je een handig overzicht van de verschillende anticonceptiemethodes en wat ze precies inhouden.



Alle soorten anticonceptie


Ooit was dat heel anders, maar nu zijn er heel wat anticonceptie methoden beschikbaar op de markt.


Anticonceptie beschermt je tegen (ongewenste) zwangerschap en is een ander woord voor voorbehoedsmiddelen. De meeste middelen zijn gericht op vrouwelijke gebruikers, maar daar zou met de komst van de anticonceptiepil voor mannen wel verandering in kunnen komen.

Anticonceptie is beschikbaar in alle soorten en maten. Door de hoeveelheid aan producten is het soms moeilijk te weten wat nu precies hoe werkt en waar je het best voor kiest. We geven je een overzicht van alle beschikbare methoden.


Ze kunnen onderverdeeld worden in 8 categorieën:

  1. De pil
  2. Ring
  3. Pleister
  4. Prikpil
  5. Het staafje
  6. Spiraaltje
  7. Barrièremethodes
  8. Sterilisatie

Hieronder geven we je meer informatie over elke methode.



De pil


Binnen deze categorie hebben we nog verschillende opties, namelijk: de dagelijkse pil, de pil zonder oestrogeen en de combinatiepil (met synthetische of lichaamseigen hormonen).


Welke optie het beste werkt voor jou bespreek je in samenspraak met je huisarts of gynaecoloog. Enkel zij kunnen jou een voorschrift bezorgen voor de pil. Zonder voorschrift kan je deze niet verkrijgen bij de apotheek.


We geven je alvast informatie over de meest gebruikte vorm van anticonceptiepil:
de dagelijkse pil.
Ook de andere opties hebben voor-, en nadelen die je kan overwegen. Heb je hier nog meer vragen over? Dan kan je deze altijd stellen via ons vragenforum. Over de voor- en nadelen van de pil, lees je
hier meer.


De dagelijkse pil

Dit is de meest gebruikte pil en is bedoeld voor vrouwen. Deze pil bevat hormonen die voorkomen dat je er een eicel vrijkomt in je lichaam. Geen eicel betekent ook dat je niet zwanger kan worden. Je hebt namelijk een bevruchte eicel nodig om zwanger te worden. Dankzij de pil kan je ook je menstruatie controleren en uitstellen.


Je neemt elke dag op hetzelfde tijdstip een pilletje in gedurende 3 weken. Dan volgt een stopweek. Tijdens deze week neem je geen pil en wordt je ongesteld (menstruatie). Na de stopweek start je terug met het innemen van de pil.


Ring


Dit is een zachte, flexibele ring uit kunststof met een diameter van ongeveer 5 cm. Deze kan je zelf in de vagina aanbrengen en dat doe je één keer per maand. Dat werkt zoals je een gewone tampon of menstruatiecup zou inbrengen. Wees gerust, door het ontwerp kan hij er niet zomaar uitvallen. Je kan dus perfect sporten of zwemmen. Na drie weken haal je deze ring er weer uit. Dan volgt je stopweek, alsook je menstruatie. Na deze week breng je een nieuwe ring in.



Pleister

De anticonceptiepleister is een methode die niet zo vaak gekozen wordt. Het is een optie voor vrouwen die niet elke dag aan hun pil willen denken, maar wel meer controle over hun menstruatie. Je plakt deze pleister op je huid en verwisselt hem één keer per week. Ook deze optie bevat hormonen (progestageen en oestrogeen) die zwangerschap voorkomen.



Prikpil

De naam zegt het zelf, deze anticonceptiemethode wordt toegediend door je huisarts door middel van een prik. Eén injectie is voldoende om je gedurende 12 weken (3 maanden) te beschermen tegen zwangerschap. Bij deze methode heb je geen stopweek, dat betekent dat je zelf geen controle hebt over de timing van je menstruatie. Je menstruatie kan door de prikpil veranderen, of zelfs wegblijven.



Het staafje

Het anticonceptiestaafje wordt door een getrainde arts ingebracht in je bovenarm. Het is niet zichtbaar. Na verdoving wordt het staafje door middel van een soort naald ingebracht. Het biedt je 3 jaar lang bescherming tegen zwangerschap. Na die 3 jaar wordt het opnieuw verwijderd. Dat kan natuurlijk ook eerder, op elk moment dat je dit wenst.



Spiraaltje


Er zijn verschillende soorten spiralen: een koperspiraal (deze bevat geen hormonen) of hormoonspiraal.


Beide spiralen worden op dezelfde manier ingebracht. Dat gebeurt door een getrainde arts of gynaecoloog. De spiraal wordt met behulp van een aanhaaktang via je vagina in je baarmoeder geplaatst. Deze wordt eerst ontsmet. Voor deze procedure wordt geen verdoving toegepast, het is daarom aangeraden op voorhand pijnstillers te nemen. Ook na de ingreep is het belangrijk voldoende rust te nemen.


Met een koperspiraal ben je zo’n 5 tot 10 jaar beschermd. Met een hormoonspiraal 5 à 6 jaar. Na deze periode wordt de spiraal opnieuw verwijderd. Dat kan ook eerder indien gewenst.



Barrièremethodes


De betrouwbaarheid van barrièremethodes is sterk afhankelijk van het juiste gebruik en ligt algemeen lager dan bij andere methodes. Hieronder verstaan we: condooms, het vrouwencondoom en pessarium. Deze vorm van anticonceptie is voor éénmalig gebruik. Deze zijn tevens ook de enige vormen van anticonceptie die kunnen beschermen tegen SOA’s.


Condoom: rubberen hoesje dat om de penis gedaan wordt voor het opvangen van zaadcellen.

Vrouwencondoom: dit is een soort zakje met twee buigzame ringen die aan de uiteinden van de vagina worden geplaatst.

Pessarium: een kapje van siliconen wordt ingebracht om de baarmoederhals te bedekken.


Sterilisatie

Dit is een
definitieve
vorm van anticonceptie voor mannen en vrouwen. Deze wordt doorgaans enkel toegepast wanneer je geen kinderen meer wilt. Na de sterilisatie ben je dus blijvend onvruchtbaar. Het is een beslissing die je weloverwogen dient te maken.


Bij mannen worden de zaadleiders onderbroken zodat er geen zaadcellen meer in de prostaat terecht kunnen komen. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving in het ziekenhuis. Na de ingreep produceert je nog wel zaadcellen, maar die mengen zich dus niet meer met het sperma en worden door het lichaam afgebroken.


Bij vrouwen worden de eileiders afgesloten. Zo kunnen de zaadcellen van de man de eicel niet meer bereiken. De operatie gebeurt via de buik in het ziekenhuis. Bij vrouwen heeft sterilisatie geen invloed op de menstruatiecyclus, noch op de hormoonhuishouding, seksuele gevoelens of de overgang (menopauze).



Anticonceptie zonder hormonen


Sommige vrouwen verkiezen een methode waarbij geen hormonen aan te pas komen. Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen door de andere anticonceptiemethodes of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten in hun lichaam willen gebruiken.


De enige anticonceptiemethodes zonder hormonen zijn de barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Er is ook de mogelijkheid te kiezen voor een product dat gebruik maakt van natuurlijke, lichaamseigen hormonen.



Heb je nog vragen omtrent dit thema of zit je met andere vragen? Dan kan je steeds gratis en anoniem terecht op Panorama Experts voor een antwoord van een van onze experten.












Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium