Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

10 aug. 2022 | 5 min leestijd

Wat zijn de gevolgen van langdurige hitte op ons lichaam?

Extreme temperaturen die een lange periode aanhouden hebben invloed op onze gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal. Zeker voor de kwetsbaardere groepen, zoals senioren, krijgen hiermee te kampen. Wat je over de gevolgen van de langdurige hitte moet weten, lees je in deze blog.



Wanneer spreken we van een hittegolf?

We spreken van een hittegolf wanneer ongewoon warm weer meer dan twee dagen aanhoudt. Voor België, en ook Nederland, spreken we pas van een hittegolf wanneer een temperatuur van boven de 25°C meer dan vijf dagen lang aanhoudt of wanneer een temperatuur van 30°C meer dan drie dagen aanhoudt. In andere regio’s liggen de drempelwaarden voor de temperaturen anders.



Wat doet extreme hitte met ons lichaam?

Iedereen reageert anders op hitte. In het algemeen heeft ons lichaam twee reacties op de hoge temperaturen:


  1. Het verwijden van bloedvaten
  2. De productie van zweet (transpiratie)

De verwijding van de bloedvaten zorgt voor een toename van de bloedstroom. Hierdoor kan de huid de interne warmte afgeven aan de omgeving. Je voelt dan ook logischerwijze warmer aan.


Zweet wordt geproduceerd om je lichaam te helpen koelen. Wanneer het op je huid verdampt koel je af. Op die manier wordt een normale lichaamstemperatuur tussen de 36 en de 37°C. Die kerntemperatuur is belangrijk voor de goede werking van onze vitale organen, zoals ons hart en onze hersenen. Krijg je het warmer? Dan kan je te maken krijgen met hitte-uitputting.


Hoewel deze reactie de natuurlijke manier van koelen is van ons lichaam, kunnen het verwijden van de bloedvaten en het overmatig zweten op zich ook tot complicaties leiden.


De verwijding van de bloedvaten kan leiden tot een lagere bloeddruk. Hierdoor moet het hart intensiever werken om het bloed door je lichaam te pompen. Voor mensen met een hartaandoening kan dit mogelijks leiden tot een hartaanval.


Daarnaast verlies je tijdens het zweten ook heel wat vocht. Wanneer je dit niet compenseert kan een tekort aan vocht in je lichaam leiden tot dehydratatie en nierfalen.
Naast vocht verlies je ook zout. Dat zout is essentieel voor je lichaam om het natriumgehalte in je lichaam op peil te houden. Een groot verlies aan vocht kan in extreme gevallen dus leiden tot een laag natriumgehalte in het bloed met hoofdpijn en misselijkheid als mogelijk gevolg.


Wat als je lichaam overhit raakt?


Wanneer je lichaam niet voldoende kan afkoelen raak het overhit. Hierdoor kan je te maken krijgen met een hitte-uitputting.


Hitte-uitputting herkennen

  • Veel zweet
  • Roodheid of net bleek zien
  • Flauw voelen of vermoeidheid
  • Prestatievermindering
  • Klamme huid
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • (Spier)krampen


Wat moet je doen wanneer je denkt te kampen met een hitte-uitputting? Het is belangrijk om tijdig te handelen. Een hitte-uitputting kan namelijk overgaan in een hitteberoerte. Denk je dat jij of iemand anders een hitte-uitputting heeft? Bel dan zeker de hulpdiensten (112) in het geval dat de toestand niet snel verbetert of wanneer jij of het slachtoffer suf of verward wordt.


Hoe kan je je lichaam helpen afkoelen?


  • Drink veel water.
  • Zoek de schaduw en koelte op.
  • Vermijd lichaamsbeweging.
  • Trek ruimzittende kleding aan om koel te blijven. Kies voor (100%) katoen.
  • Verkoel je nek, bijvoorbeeld met een nat washandje, koud flesje of een ice pack.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium