Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

13 nov. 2023 | 4 min leestijd |Categorie Apotheker

Wat je moet weten over voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn een veelbesproken onderwerp als het gaat om het handhaven van een optimale gezondheid en welzijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en bevatten een breed scala aan voedingsstoffen. In dit artikel gaan we dieper in op wat voedingssupplementen zijn, welke verschillende soorten beschikbaar zijn, welke functies ze vervullen en wanneer je ze zou moeten overwegen.


Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn producten die bedoeld zijn om voedingsstoffen aan te vullen die mogelijk ontbreken in je dieet of in onvoldoende hoge concentraties voorkomen . Ze kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals tabletten, capsules, poeders, vloeistoffen en gummies. Deze supplementen bevatten vaak vitamines, mineralen, aminozuren, kruidenextracten, vetzuren en andere bioactieve stoffen.


Soorten voedingssupplementen

Er zijn talloze soorten voedingssupplementen beschikbaar, elk ontworpen om specifieke voedingsstoffen of bioactieve stoffen aan te vullen. Hier zijn enkele veelvoorkomende categorieën:


  • Vitamines: vitamine C, vitamine D, vitamine B-complex en vitamine E.
  • Mineralen: calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium.
  • Omega-3 vetzuren: EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).
  • Aminozuren: bouwstenen voor eiwitten.
  • Kruidensupplementen: extracten van planten en kruiden, zoals ginkgo biloba, kurkuma, ginseng en echinacea.
  • Probiotica: nuttige bacteriën die de gezondheid van de darmflora kunnen ondersteunen.
  • Eiwitsupplementen: eiwitten om spierherstel en -groei te verhogen.


Functies van voedingssupplementen

Voedingssupplementen vervullen verschillende functies, waaronder:


  1. Aanvullen van tekorten: Ze helpen bij het aanvullen van voedingsstoffen die ontbreken in je dieet, vooral als je bepaalde voedingsmiddelen vermijdt of een specifiek dieet volgt.
  2. Ondersteuning van algemene gezondheid: Multivitamines en mineralensupplementen kunnen worden ingenomen om de algehele gezondheid en welzijn te ondersteunen.
  3. Specifieke gezondheidsdoelen: Ze kunnen worden gebruikt om specifieke gezondheidsdoelen te bereiken, zoals het bevorderen van sterke botten, een gezond hart, of een sterk immuunsysteem.
  4. Behandeling van specifieke aandoeningen: In sommige gevallen worden voedingssupplementen voorgeschreven door artsen als onderdeel van de behandeling voor bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals ijzersupplementen voor bloedarmoede.


Wanneer te overwegen

Het overwegen van voedingssupplementen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:


  • Voedingsstoftekorten: Overweeg supplementen als je een tekort hebt aan specifieke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen of omega-3 vetzuren.
  • Specifieke gezondheidsdoelen: Als je specifieke gezondheidsdoelen hebt, zoals het verbeteren van de gezondheid van je huid, haar of nagels, kan het overwegen van supplementen gericht op die doelen zinvol zijn.
  • Levensfase: Tijdens bepaalde levensfasen, zoals zwangerschap, borstvoeding of de kindertijd, kunnen supplementen nodig zijn om extra voedingsbehoeften te dekken.
  • Levensstijl: Actieve mensen, atleten en degenen met bepaalde levensstijlfactoren, zoals roken of overmatig alcoholgebruik, kunnen baat hebben bij voedingssupplementen.


Als aanvulling op

Het is essentieel om te onthouden dat voedingssupplementen niet als vervanging voor een uitgebalanceerd dieet mogen worden beschouwd. Streven naar een gevarieerd en voedzaam dieet met verse voedingsmiddelen blijft de beste manier om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Voordat je voedingssupplementen gaat gebruiken, is het verstandig om advies in te winnen bij een gezondheidsdeskundige, zoals een arts, diëtist of apotheker om te bepalen welke specifieke supplementen geschikt zijn voor jouw situatie en in welke dosering. Het is ook belangrijk om producten te kiezen van gerenommeerde fabrikanten en de aanbevolen doseringen te volgen om mogelijke bijwerkingen of overdosering te voorkomen. Spring zeker binnen bij vragen omtrent.




Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium