Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

21 apr. 2023 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Van roker naar niet-roker: 6 goede tips om te stoppen met roken

Wist je dat er meer dan 1,1 miljard rokers wereldwijd zijn? Het is een verslaving voor velen, die veel schadelijke gevolgen heeft. Voor zowel de roker, als de mensen in de omgeving. De lijst met gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan roken is lang, maar de meest bekende gevolgen zijn longkanker, hart-en vaatziekten, beroertes en ademhalingsproblemen.


Zo’n toekomst, wens je niemand toe. Want hoe graag je ook wilt stoppen, het is voor iedereen een moeilijk proces. Het kost wilskracht en doorzettingsvermogen om een gewoonte te doorbreken. Maar het is de moeite zeker waard. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende manieren om te stoppen met roken en we geven enkele tips om dit proces makkelijker te maken.1. Bepaal je stopdatum

Het is belangrijk om een duidelijke datum te kiezen waarop je wilt stoppen met roken. Zorg ervoor dat je deze datum ruim van tevoren plant, zodat je jezelf kunt voorbereiden. Zo heb je genoeg tijd om je mindset aan te passen.


2. Zoek steun

Licht je omgeving in wanneer je gaat stoppen met roken en zoek steun bij je vrienden, familieleden of professionals. Er bestaan zelfs stoppen-met-roken-coaches of lokale groepen waarbij je je kunt aanmelden.


Wanneer je een moeilijk moment hebt, kun jij je richten tot deze personen die je helpen je gedachten te verzetten. Ze zullen je motiveren om te blijven volhouden.


3. Maak gebruik van hulpmiddelen

Er zijn verschillende middelen op de markt die je helpen om te stoppen met roken. Nicotinevervangende middelen zoals pleisters, kauwgom en inhalers kunnen ontwenningsverschijnselen verminderen. Daarnaast zijn er ook geneesmiddelen die de behoefte naar nicotine kunnen verlagen.


Het is belangrijk om eerst professioneel advies in te winnen over deze hulpmiddelen alvorens je deze gaat gebruiken.


4. Pas je levensstijl aan

Vermijd situaties waarin je normaal gesproken zou roken. Ga op zoek naar andere activiteiten om jezelf bezig te houden en je gedachten te verzetten. Bijvoorbeeld:

  • Sporten
  • Wandelen
  • Een nieuwe hobby

5. Hou vol

Is de start gemaakt? Dan is het belangrijk om vol te houden. Zoek opnieuw steun bij jouw omgeving als je een moeilijk moment hebt. Herinner jezelf eraan waarom je stopt met roken.


Heb je een terugval? Dat wil niet zeggen dat je gefaald hebt of dat het verloren moeite was. Probeer de draad terug op te pikken en geef het nog een kans. Het gaat tenslotte om jouw gezondheid.


6. Beloon jezelf

Feliciteer jezelf voor elke dag, week of maand dat je gestopt bent met roken. Dit zal je motiveren om door te gaan en je te blijven richten op je doel.


Stoppen met roken is geen gemakkelijke opgave, maar het is zeker haalbaar. Met de juiste motivatie, steun van anderen en eventuele hulpmiddelen kun je deze gewoonte doorbreken. Een terugval mag je niet weerhouden om het opnieuw te blijven proberen. Laat je motiveren door je omgeving en geef het nog een kans. Het is een uitdaging, maar het is de moeite waard.

Laat je zeker adviseren door je apotheker of huisarts wanneer je hulpmiddelen wilt gebruiken om te stoppen met roken. Veel succes!Heb je een vraag? Stel ze gerust op ons platform!


Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium