Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

13 nov. 2023 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Polyfarmacie bij ouderen: Een balans tussen veiligheid en effectiviteit

Polyfarmacie is een veelvoorkomend fenomeen bij ouderen, vooral bij degenen die te maken hebben met verschillende chronische aandoeningen. Terwijl medicijnen van onschatbare waarde kunnen zijn om gezondheidsproblemen te behandelen en de levenskwaliteit te verbeteren, kan het gebruik van meerdere geneesmiddelen bij ouderen ook complex en uitdagend zijn. In dit artikel onderzoeken we wat polyfarmacie bij ouderen inhoudt en hoe men er het best mee kan omgaan om de gezondheid te optimaliseren en risico's te minimaliseren.


Wat is polyfarmacie?

Polyfarmacie wordt meestal gedefinieerd als het gebruik van vijf of meer geneesmiddelen op een dagelijkse basis. Bij ouderen is het vaak een noodzakelijk kwaad omdat ze te maken hebben met meerdere gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten, artritis en anderen. Elk van deze aandoeningen kan medicatie vereisen om symptomen te beheersen en complicaties te voorkomen. Bovendien kunnen ouderen vatbaarder zijn voor aandoeningen die vaak met medicijnen worden behandeld, zoals osteoporose, depressie of slaapstoornissen.


Hoe houdt men dit best onder controle?

1. Medicatiebeoordeling

Het begint allemaal met een grondige medicatiebeoordeling. Zorgverleners moeten een volledige medicatiegeschiedenis verzamelen, inclusief voorgeschreven medicijnen, zelfzorgmedicijnen en voedingssupplementen. Dit helpt bij het identificeren van mogelijke geneesmiddeleninteracties, overlappende symptomen en dubbele medicatie. Een medicatiereview kan onnodige medicatie identificeren en optimalisaties voorstellen om het aantal medicijnen te verminderen zonder de gezondheid te beïnvloeden.


2. Open communicatie

Het is essentieel dat ouderen open communiceren met hun zorgverleners over hun medicatiegebruik, bijwerkingen en eventuele veranderingen in hun gezondheid. Ook als een oudere patiënt zich verward of overweldigd voelt door zijn medicatieregime, is het belangrijk dat hij/zij dit aangeeft. Dit helpt zorgverleners om aanpassingen te maken en beter aan de behoeften van de patiënt te voldoen.


3. Individueel afgestemde behandeling

Elk individu heeft een unieke gezondheidsgeschiedenis en persoonlijke gezondheidsbehoeften. Zorgverleners moeten een behandeling op maat maken en het medicatieregime aanpassen aan de specifieke behoeften van de patiënt. Het kan soms nodig zijn om de dosering aan te passen of een combinatiepreparaat te overwegen om het aantal medicijnen te verminderen.


4. Therapietrouw

Het is cruciaal om de therapietrouw bij ouderen te bevorderen, aangezien het consistent en correct innemen van medicijnen van vitaal belang is voor een effectieve behandeling. Het opzetten van een eenvoudig en begrijpelijk medicatieschema kan helpen om de therapietrouw te verbeteren. Het gebruik van hulpmiddelen, zoals medicijndoosjes met compartimenten voor verschillende tijdstippen van inname, kan ouderen helpen hun medicijnen correct in te nemen.


5. Regelmatige monitoring

Ouderen die meerdere medicijnen gebruiken, moeten regelmatig worden gemonitord door hun zorgverleners. Dit omvat follow-up-afspraken om de effectiviteit van de behandeling en eventuele bijwerkingen te evalueren. Regelmatige monitoring helpt om problemen vroegtijdig te identificeren en bij te sturen indien nodig.



Een verhaal van samenwerking en communicatie

Polyfarmacie is een complexe uitdaging bij ouderen, maar het kan met de juiste aanpak veilig en effectief worden beheerd. Door de hierboven vernoemde zaken toe te passen, kunnen zorgverleners ouderen helpen om hun gezondheid te optimaliseren en de voordelen van medicatie te maximaliseren, terwijl het risico op complicaties en bijwerkingen wordt geminimaliseerd. Een goede samenwerking tussen de oudere patiënt, familieleden en zorgverleners is essentieel om een gezond en evenwichtig medicatieregime te bereiken. Voor meer informatie of vragen kan je steeds bij mij terecht in apotheek Panorama in Houthalen.



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium