Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

27 mei 2022 | 6 min leestijd |Categorie Neurologie

Migraine: meer dan hoofdpijn

Heb je ooit al eens zoveel hoofdpijn gehad dat je niet meer kan functioneren? Dan zou het wel eens kunnen dat je last hebt van migraine. Voor vele mensen is dit erg herkenbaar. Deze onderschatte hoofdpijn kent vele oorzaken. Het is belangrijk om goed te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt om het probleem aan te kunnen pakken. In deze blogpost geven we je alvast wat meer inzicht.


Wat is migraine?

Niet elke hoofdpijn mag je migraine noemen. Migraine is doorgaans erger en duurt minimum 4 uur. Je voelt de bonzende pijn meestal maar aan één kant van je hoofd en het wordt erger als je beweegt. Geluiden en licht komen harder aan dan normaal en je kan het moeilijker verdragen. Een aanval kan tot 3 dagen aanhouden. Daarnaast spreek je ook pas van migraine als je dit soort hoofdpijn minstens 5 keer hebt meegemaakt. Migraine brengt nog vele andere kenmerken met zich mee. Hieronder kan je een makkelijk overzicht terugvinden.


  • Je voelt je misselijk.
  • Je moet overgeven.
  • Je bent gevoelig voor prikkels zoals geluid, licht en geur.
  • Je kan moeilijker praten.
  • Je ziet vlekken of lichtflitsen.
  • Je ziet minder goed aan een kant van je gezichtsveld.

Is migraine aangeboren?

De hersenen van migrainepatiënten zijn over het algemeen extra waakzaam voor prikkels. Dat kan komen door een onderliggende aandoening. Normaal gezien reageren je hersenen minder intens op een herhaalde en ongevaarlijke prikkel. Dat is bij mensen die regelmatig migraine hebben niet het geval. De patiënt went niet aan de prikkel, waardoor hij of zij overprikkeld raakt. Sommige mensen zijn doorgaans gevoeliger dan anderen. Migraine is niet noodzakelijk erfelijk. Hooggevoelig zijn daarentegen kan wel overgedragen worden naar een volgende generatie.


Daarnaast is hooggevoeligheid niet altijd de oorzaak van migraine. Zo kan iemand er pas last van krijgen na een ongeval. Dan spreken we over posttraumatische migraine. Soms kan het ongeval zelf de oorzaak zijn voor het ontstaan van de migraine. Het trauma zorgt ervoor dat je sneller overprikkeld raakt.


Vrouwen hebben meer last van migraine

Uit Noors onderzoek blijkt dat elke dag wereldwijd 1 op 6 mensen hoofdpijn hebben. Daarvan leidt de helft aan migraine. Die vervelende hoofdpijn komt maar liefst 3 keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Dat zou komen door genetica en vrouwelijke hormonen.

De vrouwelijke hormoonschommelingen blijken een trigger te zijn voor een migraineaanval. Aanvallen rond de menstruatie of menopauze zijn daarnaast veel heviger en duren langer. Langs de andere kant zullen zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven minder last hebben van migraine, net zoals vrouwen die net uit hun menopauze komen.

Hoe wordt migraine veroorzaakt?

Zoals je net al kon lezen zijn migrainepatiënten gevoeliger voor prikkels. Te veel prikkels zijn meestal de oorzaak van een aanval, maar wat gebeurt er dan net in de hersenen? Een neutrale prikkel, zoals harde geluiden of fel licht, zorgt voor een verwijding van de bloedvaten met pijn als gevolg. Daarnaast zal de hersenstam informatie opsturen naar de rest van je hersenen. Soms kunnen je hersenen deze informatie niet filteren. De hersenvliezen raken overprikkeld en dat veroorzaakt op zijn beurt weer pijn. Ook worden je hersencellen plots erg actief. Je kan het vergelijken met een soort kortsluiting. Dat is de reden waarom je tijdens een aanval tintelingen voelt of sterretjes ziet. Hierdoor raken je hersencellen uitgeput.
Daardoor voel je een soort pijnlijke golf die achteraan in je hersenen start en zich verspreidt naar voor.


Wat kan je tegen migraine doen?

Hoe je hersenen op prikkels reageren, is voor iedereen anders. De ene kan nu eenmaal wat meer verdragen dan de andere. De drempel is voor iedereen anders. Het is belangrijk om te weten wat jouw persoonlijke triggers zijn. Wat zorgt er net voor dat je drempel bereikt wordt en een migraineaanval uitgelokt wordt? Op die manier leer je de signalen herkennen. Je voelt een aanval beter aankomen en leert er op inspelen. Beetje bij beetje krijg je er zo controle over. Hieronder vind je een overzicht van mogelijke triggers. Hou bij wanneer je een migraineaanval kreeg in een soort dagboek en bekijk wat er vooraf gegaan is.


  • Stress
  • Te veel of te weinig slaap
  • Licht
  • Cafeïne of alcohol
  • Dehydratatie
  • Geuren
  • Het weer
  • Bepaalde eetpatronen
  • Te veel medicatie

Wanneer je een aanval hebt, is het belangrijk om extra prikkels te vermijden. Neem voldoende rust. Eventueel kan je een pijnstiller innemen zoals paracetamol of ibuprofen. De pijnstiller zal de migraine niet genezen, maar het kan wel enkele klachten verminderen. Blijft de aanval toch te lang aanhouden? Ga dan langs bij je apotheker of contacteer je huisarts.


Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium