Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

23 aug. 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Leven met Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (MS) is een complexe en uitdagende neurologische aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Deze auto-immuunziekte tast het centrale zenuwstelsel aan, wat resulteert in een breed scala aan symptomen en uitdagingen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat MS precies is, de mogelijke oorzaken en symptomen en de beschikbare behandelingen.


Wat is Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose is een chronische, neurologische
auto-immuunziekte
waarbij het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk de
myeline, de beschermende laag rond zenuwvezels in het centrale zenuwstelsel, aanvalt en
beschadigt. Deze schade resulteert in ontstekingen en littekens, bekend als "sclerose", die de communicatie tussen de zenuwcellen verstoren. MS kan verschillende delen van het centrale zenuwstelsel aantasten en leidt tot een breed scala aan neurologische symptomen.


Oorzaak van MS

De exacte oorzaak van Multiple Sclerose is nog niet volledig begrepen. In het algemeen wordt het immuunsysteem bij mensen met MS getriggerd waardoor het abnormaal gaat reageren op de normale myeline van ons lichaam en het als vreemd beschouwd. Daardoor wordt er een immuunreactie opgestart waarbij dit weefsel wordt vernietigd. Hoe dit misverstand precies tot stand komt, is nog niet uitgeklaard. Wetenschappers geloven wel dat een
combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte. Erfelijkheid kan een risicofactor zijn, maar het hebben van een genetische aanleg betekent niet automatisch dat iemand MS zal ontwikkelen. Omgevingsfactoren zoals vitamine D-tekort, roken en bepaalde virale infecties worden ook in verband gebracht met het verhoogde risico op het ontwikkelen van MS.


Symptomen van MS

De symptomen van MS variëren afhankelijk van welke delen van het centrale zenuwstelsel zijn aangetast. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • visuele problemen
  • spierzwakte en coördinatieproblemen
  • Gevoelsstoornissen
  • Spasticiteit
  • spraak- en slikproblemen
  • cognitieve problemen
  • blaas- en darmproblemen
  • seksuele problemen
  • Pijn

Het verloop van de ziekte kan variëren van persoon tot persoon en kan soms als onvoorspelbaar worden ervaren.


Behandeling van (de symptomen van) MS

Hoewel er nog geen genezing is voor MS, zijn er behandelingen beschikbaar om de symptomen te verminderen en de progressie van de ziekte te vertragen.
Ziektemodificerende therapieën (DMT's) worden gebruikt om het immuunsysteem te reguleren en ontstekingen te verminderen.
Symptomatische behandelingen helpen bij het beheersen van individuele symptomen zoals spasticiteit, vermoeidheid, pijn en blaasproblemen.
Revalidatie, fysiotherapie en ergotherapie kunnen helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en de algehele levenskwaliteit.


Hoe om te gaan met MS

Het omgaan met MS kan uitdagend zijn, maar er zijn manieren om de impact van de ziekte te minimaliseren en de kwaliteit van leven te verbeteren. Hier zijn enkele strategieën:

  1. Zoek ondersteuning: Praat met familie, vrienden en steungroepen om je ervaringen te delen en advies te krijgen.
  2. Informeer jezelf:
    Leer zoveel mogelijk over MS en begrijp je symptomen en behandelingsopties.
  3. Zorg voor een gezonde levensstijl: Volg een gezond dieet, beweeg regelmatig en rust voldoende uit.
  4. Blijf actief en betrokken: Blijf betrokken bij activiteiten die je leuk vindt en maak gebruik van hulpmiddelen indien nodig.
  5. Zorg voor je emotionele welzijn: Zoek professionele hulp als je worstelt met stress, angst of depressie.

Leven met Multiple Sclerose kan uitdagend zijn, maar met de juiste kennis, behandelingen en ondersteuning is het mogelijk om een vol en bevredigend leven te leiden. MS kan een individu op vele manieren beïnvloeden, maar met veerkracht, aanpassingsvermogen en een positieve mindset kunnen mensen met MS de controle behouden over hun leven en hun toekomst. Het is van cruciaal belang om samen te werken met zorgverleners en de steun te zoeken van geliefden en ondersteuningsgroepen om het hoofd te bieden aan de uitdagingen die deze ziekte met zich meebrengt. Met de voortdurende vooruitgang in onderzoek en behandelingen blijft er hoop voor een betere toekomst voor iedereen die met MS leeft.



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium