Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

16 aug. 2024 | 4 min leestijd |Categorie Apotheker

Gordelroos: Het virus achter de uitslag

Gordelroos, ook bekend als Herpes zoster, is een virale infectie die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus (VZV). Deze aandoening komt vooral voor bij oudere volwassenen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het wordt gekenmerkt door pijnlijke, jeukende huiduitslag meestal in de vorm van een band of gordel. Momenteel is er nog geen genezing voor handen, maar behandeling van symptomen is wel mogelijk. Wat is gordelroos precies, wat zijn de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen? Al deze uitleg bespreken we in dit artikel.


Oorzaken van Gordelroos

Gordelroos is een soort van huiduitslag die wordt veroorzaakt door een reactivering van het varicella-zoster virus, dat ook de boosdoener is achter waterpokken. Nadat iemand waterpokken heeft gehad, blijft het virus inactief aanwezig in de zenuwcellen van het lichaam. Echter kan bij sommige mensen het virus later in het leven weer actief worden, wat leidt tot gordelroos. De exacte reden waarom het virus weer actief wordt, is niet volledig begrepen, maar leeftijd, verzwakte immuniteit en stress spelen hierbij een rol.


Symptomen van Gordelroos

De belangrijkste symptomen van gordelroos zijn:

  1. Pijn, jeuk of tintelingen: Voordat de uitslag verschijnt, kan een persoon pijn, jeuk of tintelingen op het getroffen gebied voelen.
  2. Uitslag:
    De uitslag begint als rode vlekken, ontwikkelt zich tot kleine met vocht gevulde blaasjes en vormt uiteindelijk korstjes. De uitslag volgt meestal een specifieke zenuwbaan.
  3. Eenzijdige verspreiding: Gordelroos verschijnt meestal aan één kant van het lichaam en volgt de zenuwbaan van de geïnfecteerde zenuw.
  4. Koorts en malaise: Sommige mensen ervaren milde koorts, hoofdpijn en vermoeidheid bij een uitbraak van gordelroos.

Bij symptomen van gordelroos is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Vroegtijdige interventie kan helpen om complicaties te voorkomen en het herstel te bevorderen.


Behandeling van Gordelroos

Hoewel gordelroos niet volledig kan worden genezen, kan de behandeling helpen om de duur en ernst van de infectie te verminderen en complicaties te voorkomen.

Antivirale medicatie, zoals aciclovir, valaciclovir of famciclovir, kan worden voorgeschreven om de vermenigvuldiging van het virus te remmen en de verspreiding ervan te verminderen. Deze medicijnen zijn het meest effectief wanneer ze vroeg in de infectie worden gestart.

Daarnaast kan pijnbestrijding een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling, vooral als de uitslag erg pijnlijk is of als er complicaties zoals postherpetische neuralgie (PHN) ontstaan. Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om de pijn te verlichten.

In ernstigere gevallen kan pijnmanagement met behulp van medicatie, zenuwblokkades of andere therapieën nodig zijn.


Preventie van Gordelroos

Voor mensen die nog nooit waterpokken hebben gehad, kan vaccinatie tegen waterpokken en gordelroos helpen om het risico op gordelroos te verminderen. Vaccinatie kan ook de ernst van de infectie verminderen als iemand toch gordelroos krijgt.




Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium