Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

7 mei 2024 | 4 min leestijd |Categorie Apotheker

Astma onder de loep: een uitgebreid overzicht van soorten en behandelingen

Astma is een veelvoorkomende en potentieel ernstige aandoening die de luchtwegen aantast. Maar wat is astma precies? Wetenschappelijk gezien is astma een complexe, chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen, gekenmerkt door variabele en terugkerende symptomen, luchtwegobstructie, bronchiale hyperreactiviteit en een onderliggende ontsteking. Deze ontsteking kan leiden tot een episodische of aanhoudende vernauwing van de luchtwegen, die omkeerbaar kan zijn, hetzij spontaan of met behandeling.


Meest voorkomende vormen van Astma

  1. Allergische Astma: Getriggerd door allergenen zoals pollen, huisstofmijt en dierlijke allergenen.
  2. Niet-allergische Astma: Verband houdend met factoren zoals koude lucht, inspanning, stress en infecties.
  3. Inspanningsastma:
    Ontstaat vaak na fysieke activiteit.
  4. Beroepsmatige Astma: Veroorzaakt door blootstelling aan bepaalde stoffen op de werkplek.

Oorzaken van Astma

De exacte oorzaak van astma is niet bekend, maar verschillende factoren spelen een rol, waaronder genetica, omgevingsfactoren, en blootstelling aan irriterende stoffen. Virale infecties op jonge leeftijd kunnen ook het risico verhogen.


Medicamenteuze behandeling

Astma wordt meestal behandeld met een combinatie van snelle verlichting en langwerkende medicijnen. Dit kan omvatten:

  • Bronchodilatatoren:
    Deze medicijnen werken door de gladde spieren rond de luchtwegen te ontspannen, waardoor ze zich verwijden en de luchtstroom verbetert. Ze worden vaak gebruikt voor snelle verlichting van acute symptomen en kunnen in de vorm van een inhalator of nevel worden toegediend.
  • Corticosteroïden:
    Deze ontstekingsremmende medicijnen worden gebruikt om de chronische ontsteking in de luchtwegen te verminderen en te beheersen. Ze kunnen oraal of via een inhalator (puffer) worden toegediend en zijn meestal bedoeld voor langdurig gebruik om de algehele controle over astma te behouden.
  • Leukotriëne Receptor Antagonisten: Leukotriënen zijn chemische stoffen die bijdragen aan ontstekingen en bronchoconstrictie (vernauwing) in de luchtwegen. Leukotriëne receptor antagonisten blokkeren de werking van deze chemische stoffen, waardoor de ontstekingsreactie wordt verminderd en de luchtwegen minder gevoelig worden. Dit kan helpen bij het beheersen van zowel acute als chronische astmasymptomen.

Door deze medicijnen te combineren, kunnen mensen met astma hun symptomen onder controle houden en de kans op een ernstige astma-aanval verminderd.


Niet-medicamenteuze behandeling

Naast medicijnen zijn er verscheidene strategieën om astma te beheersen, zoals:

  • Trigger Vermijding: Vermijd de specifieke triggers die symptomen veroorzaken.
  • Gezond Gewicht Behouden: Helpt de symptomen te beheersen.
  • Luchtkwaliteit Verbeteren: Gebruik van luchtzuiveraars en rookvrij leven.
  • Ademhalingsoefeningen en Stressmanagement: Technieken zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen gunstig zijn.

Conclusie

Astma is een complexe aandoening met veel verschillende gezichten. Het begrijpen van de specifieke vorm, oorzaken en triggers is essentieel voor het opstellen van een effectief behandelplan. Door zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze strategieën toe te passen, kunnen mensen met astma een normaal en actief leven leiden. Regelmatige follow-up met een zorgverlener is cruciaal om ervoor te zorgen dat het behandelplan blijft voldoen aan de veranderende behoeften en symptomen.



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium