Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

1 apr. 2021 | 3 min leestijd |Categorie Apotheker

Mijn tips voor een betere spijsvertering

Darmgezondheid is misschien wel het belangrijkste voor een gezonde spijsvertering en een gezond lichaam. Een onevenwicht in de darmflora kan leiden tot overgewicht, bijvoorbeeld depressie, de ziekte van Alzheimer en allergieën. Je darmen verzorgen is dus enorm belangrijk. Gelukkig heb ik enkele tips waarmee je makkelijk rekening kan houden:

 

  1. Voedsel goed kauwen en bovendien lang genoeg kauwen is van belang! Dit vergemakkelijkt en bevordert de spijsvertering in je maag en darmen.
  2. Vermijd overmatig snelle koolhydraten en suikers. Deze verhogen de bloedsuikerspiegels en verlagen je energie. 
  3. Probeer een teveel aan verzadigde vetten en transvetten te vermijden. Deze zijn namelijk niet goed voor de algehele gezondheid. Maar onthoud dat je lichaam wel voldoende gezonde vetten nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
  4. Eet meer vezelrijke middelen om je darmen te beschermen, de spijsvertering te verbeteren en je een vol gevoel te geven. 
  5. Drink voldoende water, zeker als je last hebt van diarree of geconstipeerd bent.
  6. Vermijd koffie of andere cafeïnehoudende dranken zoals energiedranken.
  7. Om de darmflora in gezonde conditie te krijgen, kies je best voor probiotica en gefermenteerde voeding (denk aan kefir, karnemelk, augurken, zuurkool, olijven en zilveruitjes)
  8. Vermijd stress. Door stress slaap je minder goed, je presteert minder goed, vergeet van alles en nog wat en: je darmen gaan minder goed presteren. 
  9. Bekijk je stoelgang na een toiletbezoek. Dit is de beste parameter om te controleren en zien of je spijsvertering optimaal werkt. 
  10. Eet niet te veel rauwkost. Niet elk individu is gemaakt voor zoveel salade, wortels, paprika, komkommer, … in een keer. De gevolgen: gisting in je darmen, een opgeblazen gevoel en veel winden. Herkenbaar? Eet gerust een salade, maar maak de porties kleiner en kauw elke hap goed voor je doorslikt. De vertering van koolhydraten begint al in je mond.

Naast deze 10 tips kunnen ook bepaalde voedingssupplementen ervoor zorgen dat je darmflora in evenwicht gebracht wordt. Je huisapotheker geeft je graag meer advies hierover.


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium