Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

25 okt. 2024 | 6 min leestijd |Categorie Apotheker

Van waterpokken tot mazelen: wat je moet weten over de meest voorkomende kinderziekten

Als ouder wil je niets liever dan je kind gezond en gelukkig zien opgroeien. Maar we weten allemaal dat kinderen, vooral als ze naar school gaan of tijd doorbrengen met andere kinderen, vatbaar kunnen zijn voor verschillende infectieziekten. Deze zogenaamde "kinderziektes" kunnen veroorzaakt worden door verschillende virussen, bacteriën en andere micro-organismen, en hoewel de meeste van deze ziektes over het algemeen mild zijn, kunnen ze toch voor ongerustheid zorgen bij jezelf als ouder. Vaccinaties spelen een grote rol in het beheersen van deze ziektes, maar ze kunnen zich nog steeds voordoen. In wat volgt geven we een overzicht van de meest voorkomende kinderziektes, zodat je beter begrijpt waar je op moet letten en hoe je je kind kunt ondersteunen als ze hiermee te maken krijgt.


Waterpokken


Waterpokken, veroorzaakt door het varicella-zoster-virus, is een zeer besmettelijke ziekte die voornamelijk voorkomt bij kinderen. Het begint meestal met koorts en een gevoel van malaise, gevolgd door een jeukende huiduitslag. De uitslag ontwikkelt zich tot blaasjes gevuld met vocht, die uiteindelijk korstjes vormen en genezen. Hoewel waterpokken meestal vanzelf verdwijnen, kunnen ze ongemak veroorzaken. Vermijd krabben om infecties te voorkomen en geef paracetamol of ibuprofen om koorts en ongemak te verminderen.


Mazelen


Mazelen is een zeer besmettelijke virale ziekte die ernstige complicaties kan veroorzaken. Symptomen zijn onder meer hoge koorts, hoesten, loopneus en karakteristieke rode vlekjes met witte vlekken in het midden. Mazelen kunnen ernstige complicaties veroorzaken, zoals longontsteking en hersenontsteking. Vaccinatie is de meest effectieve manier om mazelen te voorkomen.


Bof


Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en kenmerkt zich door zwelling en pijn in de speekselklieren, meestal aan één of beide zijden van het gezicht. Andere symptomen zijn koorts en hoofdpijn. Het virus kan zich verspreiden via speeksel en druppeltjes die vrijkomen bij hoesten of niezen. Vaccinatie biedt bescherming tegen de bof.


Rodehond


Rodehond is een virale infectie die milde koorts, een rode uitslag en gezwollen lymfeklieren veroorzaakt. Hoewel rodehond meestal een milde ziekte is, kan het ernstige gevolgen hebben voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's. Vaccinatie helpt niet alleen om uw kind te beschermen, maar ook om anderen te beschermen die kwetsbaar kunnen zijn voor de ziekte.


Hand-, voet- en mondziekte (HFMD)


HFMD wordt meestal veroorzaakt door het enterovirus en komt vaak voor bij jonge kinderen. Symptomen zijn onder andere koorts, zweren in de mond, en uitslag op de handen, voeten en billen. HFMD is meestal mild en gaat vanzelf over, maar het kan ongemak veroorzaken. Zorg voor rust, voldoende vochtinname en zachte voeding om de symptomen te verlichten.


Vijfde ziekte


De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door het parvovirus B19 en staat bekend om de karakteristieke "slapped cheek" uitslag. Andere symptomen zijn een rode uitslag op de armen, benen en billen, en soms milde koorts. De vijfde ziekte verdwijnt meestal vanzelf en vereist meestal geen specifieke behandeling.


Zesde ziekte


De zesde ziekte, ook bekend als Roseola infantum, komt vaak voor bij jonge kinderen. Het begint met een plotselinge hoge koorts, gevolgd door een rode uitslag die meestal begint op de romp en zich verspreidt. Net als de vijfde ziekte verdwijnt de zesde ziekte meestal zonder specifieke behandeling.


Kinkhoest (Pertussis)


Kinkhoest of Pertussis is een bacteriële infectie die langdurige hoestbuien veroorzaakt, vaak gevolgd door een 'piepend' geluid bij het inademen. Het hoesten kan worden gevolgd door braken en er kunnen ademhalingsproblemen ontstaan. De infectie wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis en verspreidt zich via druppeltjes die worden uitgestoten bij hoesten of niezen. Bij diagnose door een arts, kan antibiotica worden voorgeschreven.


Streptokokkenkeel (Streptococcenfaryngitis)


Streptokokkenkeel wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pyogenese, die zich verspreidt via druppeltjes bij niezen of hoesten of door direct contact met besmet speeksel of neusafscheiding. Het is een bacteriële infectie die keelpijn, moeite met slikken en gezwollen lymfeklieren in de nek veroorzaakt. Er kan zich ook koorts ontwikkelen. Een arts kan na diagnose antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen en complicaties te voorkomen.


Als ouder is het begrijpen van de meest voorkomende kinderziekten essentieel om snel te kunnen handelen en uw kind de juiste zorg te bieden. Vaccinaties zijn een effectieve manier om veel van deze ziekten te voorkomen. Naast vaccinatie, zorg voor goede hygiëne, zoals regelmatig handen wassen, en vermijd nauw contact met zieke individuen om de verspreiding van ziekten te minimaliseren. Als uw kind symptomen vertoont van een van deze ziekten, is het best om een zorgverlener te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.




Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium