Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

28 nov. 2021 | 5 min leestijd

Suiker: wat doet het met je lichaam?

Sugar rush, de benaming voor die energieke opstoot die je zou krijgen na het eten van een overdaad aan suiker. Maar is dat wel zo? De lezers die naar Factcheckers hebben gekeken, weten dat dit een fabeltje is. We lichten even toe wat suiker dan wel met je lichaam doet.



Wat is suiker precies?

Suiker, of saccharide, is een koolhydraat. Het komt van nature voor in fruit, suikerriet en suikerbiet. In deze blog hebben we het over de monosacchariden die zijn opgebouwd uit


Vele ouders geloven dat ze hun kinderen hyperactief maken door hen te veel snoep en suikerdrankjes te geven. Maar het tegendeel is waar. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat te veel suiker ons net vermoeider maakt.

Hoe suiker je lichaam binnenkomt

Suiker is een koolhydraat dat je lichaam binnenkomt in verschillende vormen. Nadat de zoetigheid je lippen heeft verlaten, verwerkt je lichaam het op verschillende manieren.


Wanneer je koolhydraten verteert ontstaat er glucose. Dit wordt via het maagdarmkanaal opgenomen in het bloed waardoor het bloedsuikergehalte stijgt. Als reactie hierop zorgt het hormoon insuline ervoor dat het als brandstof in je weefsels en lichaamscellen belandt. Hier wordt glucose verbrand of opgeslagen. Nadien neemt het bloedsuikergehalte weer af. Het eten van suiker levert dus wel energie op, maar zorgt er niet voor dat we hyperactief worden.


Suiker op zich is niet noodzakelijk slecht voor je lichaam. Een teveel kan op lange termijn echter wel voor problemen en klachten zorgen.



Wat doet te veel suiker met je lichaam?

Er zijn vele onderzoeken gevoerd naar suikerconsumptie en de gevolgen ervan op het menselijk lichaam. We zetten enkele belangrijke gevolgen op een rij:


  • Suiker zorgt voor de afgifte van dopamine, dat stofje waar je zo gelukkig van wordt, in je hersenen. Hierdoor wordt je gestimuleerd om er meer van te eten.
  • Wanneer je te veel suiker binnenkrijgt, krijg je ook snel en veel energie binnen. Je lichaam bewaart dit teveel als vet, wat uiteindelijk leidt tot overgewicht. Daarmee verhoogt de kans op diabetes type II en hart-en vaatziekten.
  • Te veel suiker zorgt voor een overbelasting van de alvleesklier. Het orgaan dat instaat voor de aanmaak van insuline. Het gevolg? Een verhoogt risico op diabetes type II.
  • Ook voor je tanden heeft het gevolgen. De bacteriën in je mond zetten suiker om in zuur dat je tandglazuur aantast en de kans op gaatjes vergroot.
  • Een teveel aan fructose (fruistuiker), dat je vooral in frisdrank, koekjes en snoep vindt, kan leiden tot darm- en buikklachten.
  • Suiker verstoort het hongergevoel, waardoor we al snel meer gaan eten.
  • Suikerrijke snacks en dranken bevatten veel calorieën en weinig andere voedingsstoffen. Wanneer je er teveel van eet en te weinig gezonde producten, krijg je een tekort aan essentiële mineralen, vezels en vitamines. Als gevolg kan je sneller moe worden en hoofdpijn krijgen.

Hoeveel suiker mag je dagelijks eten?

Voor een gezond persoon met een evenwichtig voedingspatroon heeft suiker geen negatief effect op het lichaam. We hebben suiker zelfs nodig als energiebron. Het is vooral wanneer we dagelijks een grote hoeveelheid aan suiker binnen krijgen of wanneer ons lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed kan regelen, dat de negatieve effecten zichtbaar worden.


We hebben er dus zeker baat bij onze dagelijkse suikerinname te controleren. Hiervoor zijn er verschillende richtlijnen. De ideale hoeveelheid hangt natuurlijk af van persoon tot persoon en is ook nog eens afhankelijk van het voedingspatroon en medische achtergrond. Dankzij De Suikertest krijg je een idee van hoeveel suiker jij mag binnenkrijgen.


De Wereld Gezondheidsorganisatie raadt wel aan de inname van suikers te beperken. Ze adviseren om deze te beperken tot minder dan 10% van de totale dagelijkse energie-inname.

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium