Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

19 okt. 2022 | 8 min leestijd

Invloed van mentale gezondheid op je lichaam

Dat de geestelijke gezondheid even belangrijk is als onze lichamelijke gezondheid, dat weten we wel zeker. Dit merk je al meteen wanneer je griep hebt en je je niet zo lekker in je vel voelt. Of wanneer je net gesport hebt en je gelukkig voelt. Maar hoe houden we onze geest gezond en welke invloed heeft het op ons lichaam? Lees het hier in onze blog.


Bewezen invloed van mentaal welzijn


Het is wetenschappelijk bewezen dat gelukkigere mensen langer leven. Een Amerikaanse studie aan de Universiteit van Boston heeft tijdens het volgen van 70 duizend mensen ontdekt dat optimistische personen langer leven. Wanneer je je gelukkig voelt, is de kans op hart- en vaatziekten veel kleiner.



Verder is het ook gebleken dat mensen die zich goed in hun vel voelen, beter voor zichzelf zorgen. Zo gaan ze minder roken, meer sporten en gezonder eten. Daarnaast is er nog een onderzoek gedaan naar het verband van geestelijke en lichamelijke gezondheid. Daaruit bleek dat mensen die zich goed voelen, minder snel ziek zullen worden. Uit al deze onderzoeken kunnen we dus concluderen dat de mentale gezondheid zeker een invloed heeft op de lichamelijke gezondheid.


Impact van stress op het lichaam


Wanneer je vaak een spanning en druk voelt, kun je zeggen dat je stress ervaart. Een kleine hoeveelheid stress helpt je om beter te kunnen functioneren. Stress gaat er voor zorgen dat je lichaam gaat bewegen. Je hart gaat sneller kloppen en je ademhaling versnelt om meer zuurstof binnen te krijgen. Je zal je mentaal ook beter kunnen focussen. Denk maar aan een rijexamen, dan voelde je ook een bepaalde spanning en was je super geconcentreerd.


Maar wanneer deze spanning te lang blijft kan het ongezonde gevolgen hebben voor ons lichaam. Bijvoorbeeld een aanhoudende druk vanuit werk of school. Hier weet het lichaam niet meer wanneer het kan ontspannen en kan het dus niet herstellen. Je spieren zijn continu aangespannen, je voelt je vermoeid en het is moeilijk om je te concentreren. Vaak gaat dit gepaard met spanningshoofdpijn door de verkrampte nek- en schouderspieren.


Als je continu het gevoel hebt dat je onder spanning en druk staat, dan kunnen we zelfs spreken van chronische stress. Hier wordt de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen en psychische klachten zoals een burn-out, angststoornis en depressie veel hoger.


De meest voorkomende symptomen bij chronische stress zijn:

  • Versnelde hartslag
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen


Omdat de aanmaak van witte bloedcellen vermindert, is er een kwetsbaarder afweersysteem. Hierdoor stijgt de kans op verkoudheden. Door de continue aanmaak van het stresshormoon is er ook een rol bij de ontwikkeling van Diabetes, hart- en vaatziekten, spijsverteringsklachten en kanker. Daarnaast zijn er ook tekenen dat chronische stress een invloed heeft op ziektes zoals Alzheimer.



Balans tussen mentaal en lichamelijk welzijn


Omdat de impact van mentale gezondheid zo groot is op ons lichaam is het belangrijk om een goede balans tussen deze twee te houden. Een goede balans tussen mentaal en lichamelijk welzijn heeft veel voordelen:


  • Het lichaam maakt geluksstofjes aan zoals endorfines

Endorfine is een gelukshormoon dat ons lichaam van nature aanmaakt. Wanneer we lichamelijke activiteiten uitvoeren zal de productie van het gelukshormoon enorm stijgen. Hierdoor voel jij je dan ook meteen een pak gelukkiger wanneer je even een wandeling hebt gemaakt. Doordat je beweegt, houd je jouw lichaam ook gezond.


  • Meer energie

Wanneer jouw mentale gezondheid tip top in orde is, zal je meer energie hebben voor andere zaken. Dit heeft tot gevolg dat je actiever zal zijn en dus meer gaat bewegen. Omdat je meer zaken kan afwerken krijg je een voldaan gevoel dat dan weer een energieboost geeft.


  • Je kan beter tegen tegenslagen

Omdat je zaken succesvoller kunt afwerken krijg je meer zelfvertrouwen. Door minder te piekeren en te blijven hangen in het verleden maak je leermoment van een tegenslag. Bekijk de positieve kant en ga de volgende uitdaging aan.




Hoe onze geest en lichaam gezonder maken


Hier zijn enkele tips om jouw mentaal en lichamelijk welzijn te verbeteren:


Move your body

Sporten en je goed voelen heeft een duidelijk verband met elkaar. Door dagelijks een wandeling te maken, merk je meteen de positieve effecten.


Slaapzacht

Na een actieve en productieve dag is de nachtrust eens zo belangrijk. Probeer 7-8 uur per nacht te slapen. Tijdens je slaap verwerk je emoties en informatie. Je lichaam kan dan helemaal terug opladen zodat je de volgende dag terug alle uitdagingen kunt aangaan.


Good food for a good mood

Probeer gezond en gevarieerd te koken. Jouw lichaam en hersenen hebben iedere dag veel brandstof nodig om goed te kunnen presteren. Drink daarnaast zeker ook voldoende water.


Time to relax

Natuurlijk mag voldoende ontspanning niet ontbreken. Zoek naar dingen die je leuk vindt om te doen en die jou plezier, voldoening en energie geven. Of het nu lezen, wandelen, tekenen, in de tuin werken, naar muziek luisteren of wat dan ook is. Doe wat je graag doet.


Stap uit de comfortzone

Probeer af en toe iets nieuws. Je bent nooit te oud om iets te proberen dat je nog nooit hebt gedaan. Het geeft een enorme energieboost en wie weet ontdek je wel een nieuwe passie. Ga ervoor!



Zoals je ziet, heeft het mentaal en lichamelijk welzijn een enorme impact op ons lichaam. Het is continu met elkaar verbonden en dus niet los van elkaar te zien. Probeer enkele adviezen en tips uit en je zal al snel het effect merken.



Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium