De start van alweer een nieuw schooljaar komt stilaan in zicht. Onze kinderen zullen nu terug samen op de schoolbanken mogen zitten en het contact wordt weer wat nauwer dan gedurende het voorbije corona-jaar. Dit geeft dus ook een verhoogde kans dat zoon- of dochterlief met luizen naar huis komt.
Hoofdluizen zijn natuurlijk vervelend en veroorzaken jeuk, maar zijn gelukkig verder ongevaarlijk. En: iederéén kan ze krijgen!
Hoofdluis verspreidt zich snel. Het is erg belangrijk om meteen in te grijpen en om iedereen van het gezin gelijktijdig te behandelen. Maar hoe weet je nu of jouw kind luizen heeft? Luizen herkennen, hoe doe je dat? En wanneer je kind met hoofdluizen thuis komt, hoe behandel je ze dan effectief?
Hoe luizen herkennen
Om luizen te herkennen bij je kind, hoef je niet op zoek te gaan naar vliegende beestjes. Luizen kunnen immers niet vliegen. Ze verspreiden zich via direct hoofdcontact en verplaatsen zich al lopend/kruipend. Omdat een volwassen luis ongeveer 3 à 4 mm groot is, is het dus zeer goed mogelijk dat je ze ziet bewegen op de hoofdhuid.
Luizen nestelen zich graag op warme, vochtige plaatsen, dicht op de hoofdhuid. Het is dan ook zeker aan te raden om op die plaatsen te controleren. Dit is bijvoorbeeld achter de oren, dicht op de hoofdhuid en in de nek. Het zijn grijsblauwe of roodbruine beestjes. Let ook goed op lichtgrijze puntjes die aan de haren kleven. Dit zijn allicht neten (eitjes) en die kunnen zich ontwikkelen tot luizen. Soms worden de lichtgrijze puntjes ook wel eens verward met schilfers (roos). Het belangrijkste verschil tussen schilfers en neten is dat neten dichter op het haar tegen de hoofdhuid plakken en dat schilfers veel losser overal in het haar kunnen zitten. Schilfers kan je gemakkelijk loskammen. Bovendien kunnen ze ook op de schouders vallen en er blijven liggen. Krijg je de witte puntjes echter moeilijk los gekamd? Dan heb je waarschijnlijk met neten te maken.
Hoe luizen doeltreffend bestrijden
Om luizen en neten doeltreffend te bestrijden, kan je verschillende methoden toepassen.
Vandaag de dag vind je een ruim aanbod aan producten zoals shampoos, sprays, lotions, die veilig én gemakkelijk in gebruik zijn, zonder pesticiden. Tegenwoordig zijn ze een stuk gemakkelijker toepasbaar en sneller werkend dan vroeger.
Je kan deze producten al dan niet combineren met het toepassen van de nat-kam-methode. Wat je hiervoor nodig hebt is een goede luizenkam en conditioner. Het is erg belangrijk dat alle tanden van de kam nog intact zijn en zeker niet krom staan. Er mag immers geen enkele luis ontsnappen! Je moet de behandeling dagelijks of minstens om de 3 à 4 dagen herhalen gedurende 2 weken.
Reeds vanaf de eerste kambeurt is het besmettingsgevaar grotendeels geweken. De reden dat men toch 2 weken moet doorgaan, is dat de neten niet allemaal tegelijk uitkomen, maar geleidelijk aan. Als je de eerste dag alle luizen hebt verwijderd, kunnen dus tot 2 weken daarna nog nieuwe luizen uit de neten komen die je niet hebt verwijderd.
Hoe werkt de nat-kam-methode:
1. Je kind zit voorovergebogen.
- Was het haar met een antiluizen- of
een gewone shampoo. - Breng voldoende conditioner aan op het haar.
- Kam met een gewone kam van achter naar voor tot er geen knopen meer in het haar zitten.
- Kam met een luizenkam van achter naar voor (dus van de nek naar het voorhoofd). Kam tegen de schedelhuid aan (richting: start aan het ene oor en schuif na elke kambeweging een stukje op tot je bij het andere oor komt)
- Veeg de kam na elke kambeweging af aan een blaadje keukenpapier en controleer op luizen.
- Blijven er toch nog luizen in de kam vastzitten, verwijder ze dan met een tandenstoker.
2. Je kind gaat nu rechtop zitten.
- Spoel de conditioner uit het haar. Laat het haar zeer nat. Hoe natter hoe beter.
- Kam met een gewone kam van voor naar achter.
- Kam met een luizenkam van voor naar achter (dus van het voorhoofd naar de nek). Kam tegen de schedelhuid aan (richting: start aan het ene oor en schuif na elke kambeweging een stukje op tot je bij het andere oor komt).
- Veeg de kam na elke kambeweging af aan het keukenpapier en controleer op luizen.
Als er na 2 weken nog steeds neten gevonden worden, moet de behandeling verder gezet worden tot die ook weg zijn.
Wat zéker niet over het hoofd mag gezien worden, is dat je ook luizen moet bestrijden in huis door bijvoorbeeld lakens en beddengoed op 60° te wassen. Ook mutsen en sjaals, knuffels, … kortom alles waar je hoofd mee in contact is gekomen steek je het best op die temperatuur in de wasmachine. Als het niet mogelijk is om op 60° te wassen, kan je ze ook gedurende 48 uur in een hermetisch afgesloten zak bewaren. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.