Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

7 jun. 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Ontmaskering van misvattingen over generieke geneesmiddelen

Generieke geneesmiddelen hebben de gezondheidszorgindustrie gerevolutioneerd door betaalbare alternatieven te bieden voor merkmedicijnen. Een generiek geneesmiddel is een medicijn dat dezelfde werkzame stof bevat als een merknaamgeneesmiddel, maar wordt (meestal) verkocht onder de naam van de werkzame stof, niet onder de merknaam.


Generieke geneesmiddelen hebben dezelfde werkzame stof, dosering, veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit als hun merknaamversies, maar worden vaak tegen lagere kosten aangeboden omdat generieke fabrikanten geen uitgebreide onderzoekskosten hebben voor de ontwikkeling van het medicijn. In dit blogbericht zullen we enkele van de veelvoorkomende misvattingen over generieke geneesmiddelen onder de loep nemen en corrigeren met feitelijke informatie.


Misvatting 1: generieke geneesmiddelen zijn minder effectief dan merkmedicijnen


Een van de meest wijdverspreide misvattingen over generieke geneesmiddelen is dat ze minder effectief zouden zijn dan hun merkversies. Deze misvatting komt voort uit het idee dat generieke geneesmiddelen goedkoper zijn en daarom van lagere kwaliteit. In werkelijkheid is het zo dat generieke geneesmiddelen wettelijk verplicht zijn om bio-equivalent te zijn aan hun merkversies. Dit betekent dat ze dezelfde actieve ingrediënten en doseringen bevatten en op dezelfde manier in het lichaam werken als de merkmedicijnen. Ze bieden dezelfde therapeutische effecten en veiligheid, wat hun effectiviteit op geen enkele manier vermindert.


Misvatting 2: generieke geneesmiddelen zijn van lagere kwaliteit


Een andere veelvoorkomende misvatting is dat generieke geneesmiddelen van inferieure kwaliteit zijn in vergelijking met merkmedicijnen. In werkelijkheid moeten generieke geneesmiddelen voldoen aan dezelfde strenge regelgeving en kwaliteitsnormen als hun merkversies. Ze worden geproduceerd door farmaceutische bedrijven die onderworpen zijn aan toezicht en goedkeuring van gezondheidsautoriteiten. Deze instanties controleren de productieprocessen, veiligheid en werkzaamheid van generieke geneesmiddelen om ervoor te zorgen dat ze veilig en betrouwbaar zijn voor patiënten.


Misvatting 3: generieke geneesmiddelen hebben meer bijwerkingen


Sommige mensen denken dat generieke geneesmiddelen meer bijwerkingen veroorzaken dan merkmedicijnen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat bijwerkingen kunnen optreden als gevolg van de werkzame stof in het medicijn, ongeacht of het een generiek of een merkmedicijn is. Generieke geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve ingrediënten als hun merkversies en kunnen vergelijkbare bijwerkingen veroorzaken. Het is essentieel om eventuele bijwerkingen met een zorgverlener te bespreken om een passende behandeling te waarborgen.


Misvatting 4: generieke geneesmiddelen zijn niet goedgekeurd door de FDA


Een andere misvatting is dat generieke geneesmiddelen niet worden goedgekeurd door gezondheidsautoriteiten, zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) of het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA). In werkelijkheid moeten generieke geneesmiddelen een rigoureus goedkeuringsproces doorlopen voordat ze op de markt kunnen worden gebracht. Gezondheidsautoriteiten beoordelen de veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid van generieke geneesmiddelen voordat ze worden goedgekeurd voor gebruik. Het is belangrijk te benadrukken dat generieke geneesmiddelen dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid bieden als hun merkversies.


Misvatting 5: generieke geneesmiddelen zijn niet zo betrouwbaar als merkmedicijnen


Sommige mensen twijfelen aan de betrouwbaarheid van generieke geneesmiddelen vanwege hun lagere prijs in vergelijking met merkmedicijnen. Echter, zoals eerder vermeld, zijn generieke geneesmiddelen onderhevig aan dezelfde strikte regelgeving en kwaliteitsnormen als merkmedicijnen. Ze moeten voldoen aan dezelfde strenge eisen voor veiligheid en werkzaamheid, waardoor ze net zo betrouwbaar zijn als hun merkversies. Het is cruciaal om het idee los te laten dat een hogere prijs synoniem is voor betere kwaliteit en betrouwbaarheid.


Conclusie


Het is van vitaal belang om de misvattingen over generieke geneesmiddelen te ontkrachten en de feitelijke informatie te benadrukken. Generieke geneesmiddelen zijn net zo effectief, veilig, van hoge kwaliteit en betrouwbaar als hun merkversies. Ze bieden een betaalbare en toegankelijke behandelingsoptie voor patiënten wereldwijd. Als je vragen of twijfels hebt over generieke geneesmiddelen, raadpleeg dan altijd een arts of apotheker voor deskundig advies en weloverwogen beslissingen over jouw gezondheidszorg.



Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium