Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

24 okt. 2023 | 6 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Therapeut

Het verlies van levenskwaliteit

Het verlies van levenskwaliteit

We zien we dat het merendeel van de bevolking steeds zwakker en zieker wordt, en de gevolgen worden steeds zichtbaarder, zelfs in onze portemonnees.


Recentelijk brachten Amerikaanse wetenschappers verontrustend nieuws naar buiten. Het aantal mensen jonger dan 50 jaar dat kanker krijgt, is de afgelopen dertig jaar met bijna tachtig procent gestegen. En in slechts zeven jaar zal dat aantal naar verwachting nog eens met 21 procent toenemen.


De belangrijkste oorzaak van deze alarmerende stijging is terug te leiden naar onze ongezonde westerse levensstijl. Sommige wetenschappers trekken zelfs een parallel met de tabaksindustrie en pleiten voor strenge regulering van de voedingsindustrie. Het is echter opmerkelijk dat de tabaksindustrie erin is geslaagd het aantal rokers, met name onder jongeren, drastisch te laten stijgen, voornamelijk door de opkomst van toxische e-sigaretten.


Ons oerbrein, dat ons in de oorspronkelijke omgeving hielp overleven, speelt nu een dubieuze rol in onze onnatuurlijke maatschappij. Commerciële industrieën kapen de instincten van ons oerbrein en leiden ons naar onnatuurlijk gedrag dat resulteert in een toenemende zwakte en obesitas, een bekende risicofactor voor welvaartsziekten.


Het is belangrijk om te onthouden dat als voeding wordt gemaakt door voedingstechnologen, we vaak eindigen bij artsen. De voedingsindustrie draagt bij aan ziekte, terwijl de farmaceutische industrie mensen ziek houdt. Ze hebben meer belang bij gepatenteerde, gevaarlijke quick fixes waaraan ze verdienen dan bij duurzame gedragsveranderingen die ons gezonder zouden maken.


Hier ligt het probleem: welvaartsziekten zijn in feite gedragsziekten. Onze genen begrijpen ons moderne gedrag niet meer in de hedendaagse leefomgeving.


Momenteel lijken we te proberen de symptomen te behandelen zonder de onderliggende oorzaken aan te pakken. Dit geldt met name voor de geneeskunde, waar de oorzaak van de oorzaak vaak wordt genegeerd. Hierdoor falen we in het aanpakken van verschillende vormen van chronische stress die onze genen verkeerd aansturen, zowel op het gebied van levensstijl (fysiek), emotionele trauma's als blootstelling aan giftige stoffen (toxines).


Het resultaat van dit falen is dat de levenskwaliteit blijft afnemen en de zorgkosten blijven stijgen. De zorgpremies zullen blijven stijgen.


De Britse tv-arts Chris van Tulleken voerde een wetenschappelijk experiment op zichzelf uit, waarbij hij vier weken lang een dieet volgde dat voor tachtig procent uit ultrabewerkt voedsel bestond, vergelijkbaar met wat veel mensen in de westerse wereld consumeren. Het resultaat was alarmerend. In slechts vier weken leek hij tien jaar ouder te worden. Hij kreeg te maken met lichamelijke klachten, slechte slaap, vochttekort, en aankomen in gewicht. Zelfs zijn hersenscan toonde veranderingen in zijn brein, met name in het beloningscentrum, wat de kans op verslaving aan suiker vergrootte.


Dit onderstreept dat bewerkt voedsel ons brein negatief kan beïnvloeden, net zoals inactiviteit, slaapgebrek, voedingstekorten en een gebrek aan zingeving. Het is cruciaal dat we onszelf herprogrammeren, inclusief ons brein.


Het zorgen voor ons lichaam en brein is geen luxe, maar een absolute noodzaak in ons moderne leven. Belangrijke mechanismen in ons brein raken uit balans door de eisen van het moderne leven. Deze mechanismen zijn niet alleen van belang wanneer we ons niet goed voelen, maar spelen vooral een preventieve rol voor onze levensvreugde, levenskwaliteit, en onze toekomstige gezondheid.


Eén van deze mechanismen is de endorfine-gevoeligheid, een belangrijke neuromodulator in ons brein. Een verminderde endorfine-gevoeligheid kan leiden tot gevoelens van leegte en een voortdurende zoektocht naar iets wat ontbreekt. Een goede endorfine-gevoeligheid daarentegen stelt ons in staat om geluk te ervaren in het hier en nu, en om te genieten van het leven in al zijn facetten.


We bevinden ons in een cruciale fase van onze maatschappij waarin welvaartsziekten en een verlies aan levenskwaliteit overheersen. Het is aan ons om de dirigenten te worden van ons eigen leven, om bewuste keuzes te maken voor onze gezondheid en welzijn, en om te streven naar een gezondere toekomst voor onszelf en de generaties die na ons komen. Het begint bij het herkennen van de invloed van onze moderne levensstijl op ons welzijn en het nemen van de nodige stappen om dit patroon te doorbreken. Ons brein, ons lichaam en ons geluk hangen allemaal af van de keuzes die we vandaag maken.


Wil je graag hulp?

https://www.inmudra.be



Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium