Koorts is een veelvoorkomend symptoom bij kinderen en kan vaak zorgen voor ongerustheid bij ouders. Hoewel het een natuurlijke afweerreactie is van lichaam op infecties en ontstekingen, brengt het verschillende ongemakken met zich mee, alsook risico’s bij uitzondering. Het is belangrijk om te begrijpen wanneer je spreekt van koorts, welke ongemakken het met zich mee kan brengen, welke zelfzorgmaatregelen je kunt treffen, en wanneer het tijd is om medische hulp te zoeken. Dit alles is hieronder voor je samengevat.
Wat is koorts precies?
Koorts is een verhoging van het “setpoint” van de lichaamstemperatuur boven het normale bereik. Bij kinderen wordt meestal aangenomen dat ze koorts hebben als hun lichaamstemperatuur 38°C of hoger is. De normale lichaamstemperatuur van kinderen kan enigszins variëren, dus het is belangrijk om te weten wat normaal is voor je eigen kind. In de meeste gevallen ligt deze rond ongeveer 36,5°C tot 37,5°C.
Ongemakken bij koorts
Koorts gaat vaak gepaard met een reeks symptomen en ongemakken. Ze variëren van kind tot kind, maar omvatten meestal:
- Warm aanvoelen van je kind met roodheid van de huid.
- Koorts kan worden gevolgd door koude rillingen, waarbij het kind het koud heeft en mogelijk bibbert.
- Kinderen met koorts kunnen last hebben van hoofdpijn.
- Spierpijn en gewrichtspijn komen vaak voor bij koorts.
- Koorts kan leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van zwakte.
- Kinderen kunnen minder eetlust hebben wanneer ze zich ziek voelen.
Zelfzorgmaatregelen
Wanneer je kind koorts heeft, zijn er enkele maatregelen die je zelf kunt treffen om hem of haar comfortabeler te laten voelen en te ondersteunen bij het herstel:
- Rust: Laat je kind rusten en zoveel slapen als nodig is om te herstellen.
- Hydratatie: Zorg ervoor dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt door water, verdund vruchtensap of heldere bouillon aan te bieden.
- Koortswerende medicatie: Over-the-counter koortswerende medicijnen zoals paracetamol (acetaminophen) of ibuprofen kunnen helpen om de koorts te verlagen en symptomen te verlichten. Raadpleeg de doseringsinstructies op de verpakking en volg ze nauwkeurig.
- Koelte: Gebruik een vochtige, koele doek op het voorhoofd van je kind om te helpen bij het verlichten van warmte.
- Aangepaste kleding: Kleed je kind licht en luchtig om te voorkomen dat de lichaamswarmte wordt vastgehouden.
Wanneer medische hulp zoeken
Hoewel koorts meestal geen ernstig probleem is en snel overgaat, zijn er momenten waarop het nodig is om medische hulp in te roepen. We sommen ze even voor je op:
- Bij zuigelingen jonger dan 3 maanden
Neem onmiddellijk contact op met een arts als een baby jonger dan 3 maanden koorts heeft. Dit kan een teken zijn van een ernstige infectie. - Bij hoge koorts
Als de lichaamstemperatuur van je kind 38°C of hoger is, neem dan contact op met een arts. - Bij koorts die langer dan 3 dagen aanhoudt
Als de koorts bij je kind langer dan 3 dagen aanhoudt, zoek dan medische hulp. De voordelen van de temperatuursverhoging wegen dan niet meer op tegen de nadelen. - Bij andere alarmerende symptomen
Als je kind naast koorts andere zorgwekkende symptomen heeft, zoals ademhalingsproblemen, ernstige hoofdpijn, huiduitslag, aanhoudend braken, verwardheid, of pijn die niet verdwijnt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. - Bij onderliggende gezondheidsproblemen
Als je kind al bestaande gezondheidsproblemen heeft, zoals een chronische medische aandoening of een verzwakt immuunsysteem, vraag om medische hulp in geval van koorts, zelfs als de temperatuur niet extreem hoog is.
Het is essentieel om de lichaamstemperatuur van je kind regelmatig te meten met een geschikte thermometer en de instructies voor het gebruik ervan op te volgen. Als ouder is het belangrijk om alert te zijn op veranderingen in de toestand van je kind en om altijd medische hulp te zoeken als je je zorgen maakt over zijn of haar gezondheid. Het is beter om overbezorgd te zijn dan om potentiële gezondheidsproblemen te negeren. Heb je nog vragen of bedenkingen, kom dan zeker even langs bij in apotheek Panorama!