Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

17 jun. 2022 | 3 min leestijd |Categorie Apotheker

Hoe verzorg ik schaafwonden bij kinderen?

Het is weer de mooiste tijd van het jaar: heerlijk weer, veel zon, buitensporten en spelen. Maar het is soms snel gebeurd: jouw klein (b)engeltje valt ineens en komt huilend naar je toe met zijn knieën geschaafd. Hoe kan  je eigenlijk best schaafwonden bij kinderen aanpakken?

 

Een wond is een onderbreking van de huidlaag en deze mag nooit verwaarloosd worden: het risico van infecties of complicaties is reëel.

 

Reiniging

Het is van cruciaal belang om in de allereerste fase na het ongelukje alle wonden schoon te maken. Vuil, weefselresten en bacteriën kunnen de genezing verhinderen. Om goed te reinigen spoel je best met water onder druk, bijvoorbeeld onder de douche. Een proper washandje of steriele kompressen kunnen ook nuttig zijn in deze fase.

 

Ontsmetten

Het ontsmetten is zeker noodzakelijk bij wonden opgelopen op de openbare weg die erg vuil zijn. In dit geval is het risico van een ontsteking groter. Je kan een ontstoken wond herkennen omdat deze rood, gezwollen, warm en pijnlijk is. Dergelijke situaties zijn zeker niet ongevaarlijk, een goede verzorging en opvolging is noodzakelijk. 

 

Er bestaan verschillende ontsmettingsmiddelen, met een breed of beperkt antibacteriële spectrum. De voorkeur gaat meestal naar middelen op basis van polyvidon jodium of chloorhexidine. Het gebruik van alcohol op open wonden is afgeraden: alcohol werkt uitdrogend en een te droge wond zal moeilijker en langzamer genezen. Deze stof gaat ook hard prikken en dit wordt zeer slecht ervaart door kinderen.

 

Genezing

Het lichaam begint spontaan aan een genezingsproces met als doel het stoppen van het bloeden, dit proces heet hemostase. Vervolgens begint het lichaam een ontstekingsfase om een natuurlijke reiniging van de wond te ondersteunen. Uiteindelijk begint de afsluiting van de wond om het oorspronkelijke weefsel te reproduceren. De keuze naar een geschikt verband kan de genezing bevorderen door de juiste vochtigheid te creëren. Soms kan een mooie pleister met felle kleuren wonderen doen bij kinderen!

 

Gelukkig genezen wonden bij jonge patiënten (zonder andere onderliggende factoren of aandoeningen) veel sneller. Dat is goed nieuws: onze oogappel kan snel terug gaan spelen … We houden ons klaar voor het volgende avontuur!

 

Voor meer vragen staat jouw apotheker nog steeds tot jouw dienst!

www.apotheekpanorama.be

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze gezondheidstips

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium