Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

22 dec. 2023 | 7 min leestijd

Alcohol en medicatie: vermijd gevaarlijke cocktails

De feestdagen zijn in aantocht en dan maken we het graag gezellig. Daar hoort vaak een hapje en een drankje bij. Het is algemeen geweten dat rijden en drinken niet samengaat. Maar ook het
gebruik van medicatie kan gevolgen hebben. Het combineren van alcohol met medicatie kan gevaarlijk zijn en ernstige (gezondheids)risico's met zich meebrengen. Alcohol kan de effecten van bepaalde medicijnen versterken of net verminderen, waardoor de werkzaamheid van de medicatie wordt beïnvloed. Bovendien kan het combineren van alcohol met bepaalde geneesmiddelen leiden tot onvoorspelbare bijwerkingen en het risico op complicaties verhogen.

In dit artikel worden enkele groepen van medicijnen opgesomd die extra aandacht verdienen.



Sedativa en kalmerende middelen

Het combineren van alcohol met medicijnen zoals slaapmiddelen, angstremmers of sterke pijnstillers kan het sedatieve effect vergroten, wat kan leiden tot overmatige slaperigheid, duizeligheid of in het extreme zelfs ademhalingsproblemen.

Drink dus geen alcohol als je alert moet blijven, zoals het besturen van een voertuig.



Antidepressiva

Alcohol kan de bijwerkingen van antidepressiva versterken. Bovendien kan alcohol de stemming beïnvloeden en het herstelproces vertragen.
Ook kan het ervoor zorgen dat de depressie en angsten terugkomen of verergeren. Neem je al een langere tijd antidepressiva, dan is je lichaam al gewend aan de medicatie en zal je je minder snel suf voelen. Bijwerkingen zoals sufheid en controle van bewegingen kunnen wel nog altijd voorkomen.

Af en toe een glaasje drinken kan dus geen kwaad. Hou er rekening mee of je al gewend bent aan de medicatie en dat je eventueel wel sneller suf kan worden en minder alert.



Antibiotica

Afhankelijk van het soort antibioticum mag je wel of best geen glaasje drinken. Zowel alcohol als antibiotica worden door de lever afgebroken. Gelijktijdig gebruik zorgt dus voor een extra leverbelasting. Alcohol zal de werking van het antbibioticum niet verminderen. Veel ernstige bijwerkingen zijn er niet. Er is hier wel een uitzondering op. Tijdens het gebruik van metronidazole kan alcohol namelijk wel bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, zweten, hoofdpijn en duizeligheid
verergeren.

Wacht tot minstens 2 dagen na het gebruik van dit antibioticum voor je alcohol consumeert. Zo vermijd je de mogelijke bijwerkingen.


Antimycotica

Bij medicatie tegen een schimmelinfectie kan combinatie met alcohol vervelende bijwerkingen veroorzaken. Tijdens het gelijktijdig gebruik van alcohol en een antimycoticum kan je heel vervelende bijwerkingen zoals bloeddrukdaling, hartkloppingen, hoofdpijn, een rood en warm gezicht, misselijkheid en zweten ervaren. Het is dus aan te raden om hier geen alcohol bij te combineren.

Voorbeelden van antimycotica: ketoconazole, miconazole, fluconazole, etc.



Pijnstillers

Het combineren van alcohol met pijnstillers, zoals opioïden, kan het risico op ademhalingsproblemen vergroten en de centrale zenuwstelseldepressie versterken. Pijnstillers waar paracetamol in zitten kunnen in combinatie met alcohol de lever overbelasten en mogelijk tot leverbeschadiging leiden. In combinatie met ontstekingswerende medicatie is er een grotere kans op bloedingen door het bloedverdunnend effect en kan het ook voor maaglast zorgen.

Veel gebruikte pijnstillers:

  • Paracetamol: het dagelijks drinken van alcohol in combinatie met een regelmatig gebruik van paracetamol kan op termijn leiden tot leverschade.
  • Paracetamol + codeïne: alcohol versterkt de slaperigheid, veroorzaakt door codeïne.
  • Aspirine en ontstekingsremmers zoals bv ibuprofen: gelijktijdig gebruik van deze geneesmiddelen en alcohol verhogen de kans op maagklachten en maagzweren.
  • Narcotische pijnstillers: alcohol versterkt sommige bijwerkingen zoals sufheid, verminderde reactiesnelheid en minder goede ademhaling.


Bloeddrukmedicatie

Alcohol kan de bloeddruk beïnvloeden, en het gebruik ervan in combinatie met bloeddrukverlagende medicatie kan het risico op duizeligheid of flauwvallen vergroten.



Medicatie bij diabetes

Wie last heeft van suikerziekte, kan best niet te veel alcohol drinken. Dit kan namelijk voor een lagere suikerspiegel zorgen. Indien je medicatie neemt op basis van metformine, kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van braken, buikpijn met spierkrampen, een algemeen onwel gevoel, ernstige vermoeidheid en problemen met de ademhaling.


Drink dus met mate, enkel tijdens je maaltijd en vermijd te zoete alcoholische dranken.



Anti-epileptica

Af en toe alcohol drinken zal geen verschil maken op het aantal epilepsieaanvallen. Indien je dagelijks alcohol drinkt, kan dit er wel voor zorgen dat de medicatie sneller afbreekt waardoor ook minder lang werkzaam zal zijn. Dit kan wel een gevolg hebben op het aantal epilepsieaanvallen.



Het is essentieel om de instructies van je arts of apotheker op te volgen en hen te raadplegen voordat je alcohol consumeert terwijl je medicatie gebruikt. In sommige gevallen is het raadzaam helemaal geen alcohol te drinken tijdens het gebruik van bepaalde medicijnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat individuele reacties kunnen variëren, en wat veilig lijkt voor anderen, kan voor jou mogelijk risico's met zich meebrengen. Als je twijfelt of vragen hebt over het combineren van alcohol en medicatie, zoek dan advies bij je arts of apotheker.


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium