Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

19 dec. 2023 | 3 min leestijd

Verschillende soorten thermometers

Wanneer iemand zich niet goed voelt wordt er vaak gevraagd of men een verhoging of koorts heeft. Met de achterzijde van je hand aan je voorhoofd voelen is een vaak gebruikte maar helaas geen correcte methode. Om je lichaamstemperatuur te meten heb je een koortsthermometer nodig. Voor een zo correct mogelijke meting doe je dit steeds op dezelfde plaats op het lichaam. Meet ook niet meteen na een warme/koude douche, een kop warme drank of na een zware inspanning. Hierdoor kan het meetresultaat beïnvloed worden en een 'fout' resultaat aangeven. Er bestaan verschillende soorten thermometers.
Van de klassieke koortsthermometer tot een infraroodthermometer.



Digitale koortsthermometer


De digitale koortsthermometer is de meest gekende en heeft bijna iedereen in huis. Het werkt met een batterij en geeft een signaal als de meting klaar is. Dit kan van 10 seconden tot maximaal 1 minuut duren. De meting gebeurt in de mond, oksel, de aars of in de lies. Na gebruik is het wel belangrijk om de thermometer te reinigen.



Oorthermometer


Deze thermometer wordt in de gehoorgang gehouden en gebruikt een infraroodtechniek om de temperatuur van het trommelvlies te meten. Aangezien het trommelvlies dichtbij het temperatuurcentrum in de hersenen ligt, en weinig invloed ondervindt van buitenaf, kan het mits een correct gebruik een duidelijke meting geven. Het is echter wel belangrijk om aan beide oren te meten aangezien oorsmeer een vertekend resultaat kan geven.



Infraroodthermometer


Een infraroodthermometer meet de temperatuur zonder direct lichamelijk contact. Dit meestal via het voorhoofd. Het heeft als voordeel dat je deze thermometer kan gebruiken in een professionele setting zoals bijvoorbeeld een kinderopvang en er heel hygiënisch mee aan de slag kan. Het is echter wel belangrijk dat de persoon bij wie de meting uitgevoerd wordt niet net uit een koude of warme omgeving komt. Dit kan het resultaat van de meting beïnvloeden.


Er is tussen de drie soorten wel een aanzienlijk prijsverschil. Afhankelijk waarvoor je de koortsthermometer wil gebruiken, kan je advies vragen aan je apotheker welke het meest geschikt is.



Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium