Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

16 mei 2024 | 4 min leestijd |Categorie Apotheker

Hypercholesterolemie: wat het is en hoe je ermee kunt omgaan

Hypercholesterolemie is een medische term die veel mensen misschien niet kennen, maar het heeft betrekking op iets dat miljoenen mensen wereldwijd treft: een hoog cholesterolgehalte in het bloed. Deze aandoening kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het hart, en het begrijpen en beheren ervan is van cruciaal belang. In dit artikel zullen we bekijken wat hypercholesterolemie precies is, wat de risico's zijn, en wat je kunt doen om het onder controle te houden.


Wat is Hypercholesterolemie?

Cholesterol is een vettige substantie die door het lichaam wordt gebruikt om cellen op te bouwen en bepaalde hormonen te produceren. Het wordt zowel door het lichaam aangemaakt als via voedsel verkregen. Hypercholesterolemie verwijst naar een te hoog gehalte aan cholesterol in het bloed, wat kan leiden tot de ophoping van vetafzettingen in de bloedvaten.


Hoe kun je Hypercholesterolemie voorkomen?

Preventie van hypercholesterolemie kan vaak worden bereikt door gezonde levensstijlkeuzes:

  • Eet een Gezond Dieet: Beperk verzadigde en transvetten, en eet meer vezels en omega-3 vetzuren.
  • Behoud een Gezond Gewicht: Verminder overtollig gewicht.
  • Beweeg Regelmatig: Streef naar ten minste 30 minuten lichaamsbeweging op de meeste dagen.
  • Stop met Roken en Beperk Alcohol: Deze kunnen uw cholesterolgehalte negatief beïnvloeden.
  • Vermijd Stress en Overweeg Regelmatige Controles: Gezonde coping-mechanismen en medisch toezicht kunnen helpen het cholesterolgehalte in de gaten te houden.

Waarom is het een probleem?

Deze vetafzettingen kunnen de bloedvaten vernauwen en verharden, waardoor het risico op hartaandoeningen zoals hartaanvallen en beroertes toeneemt. Hoewel sommige mensen genetisch vatbaar zijn voor hypercholesterolemie, wordt het vaak veroorzaakt door een dieet met veel verzadigde vetten en transvetten.


Hoe kan het worden beheerd?

Het beheer van hypercholesterolemie omvat meestal veranderingen in levensstijl en mogelijk medicatie.

  1. Dieet: Een hartgezond dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde en transvetten.
  2. Lichaamsbeweging:
    Regelmatige lichaamsbeweging kan het 'slechte' LDL-cholesterol verlagen en het 'goede' HDL-cholesterol verhogen.
  3. Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan bijdragen aan een hoog cholesterolgehalte, dus het verliezen van overtollig gewicht kan helpen.
  4. Medicatie: Voor sommige mensen kunnen levensstijlveranderingen alleen niet voldoende zijn, en kan medicatie zoals statines nodig zijn om het cholesterolgehalte te reguleren.
  5. Stoppen met roken: Roken kan het cholesterolgehalte verder verhogen, dus stoppen is een belangrijke stap.

Conclusie

Hypercholesterolemie is een serieuze gezondheidstoestand die effectief beheerd kan worden met bewuste levensstijlkeuzes en medisch toezicht. Door de communicatie met uw zorgverlener open te houden en proactief te zijn in het beheer van uw gezondheid, kunt u uw risico op hartziekten aanzienlijk verminderen.

Raadpleeg altijd een medische professional voor persoonlijk advies over uw cholesterolgehalte en de beste manieren om het te beheren. Het begrijpen van uw lichaam en het nemen van de juiste stappen om voor uw hart te zorgen, kan leiden tot een langer, gezonder leven.



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium