Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

6 mrt. 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker, Dr. Farmaceutische Wetenschappen

Antibiotica: Wijs Gebruik voor een Gezondere Toekomst

Antibiotica hebben een revolutionaire rol gespeeld in de geneeskunde, waarbij ze levens redden door het bestrijden van gevaarlijke bacteriële infecties. Echter, met hun kracht komt ook een grote verantwoordelijkheid. Ongepast gebruik van antibiotica kan leiden tot antibioticaresistentie, een groeiend wereldwijd probleem dat onze gezondheid in gevaar brengt. Hieronder vermelden we wanneer antibiotica gebruikt dienen te worden en hoe we ze wijs kunnen inzetten om effectief te behandelen en antibioticaresistentie te voorkomen.


Wanneer Antibiotica Gebruiken


1. Bacteriële infecties

Antibiotica zijn alleen effectief tegen bacteriële infecties, niet tegen virussen. Ze worden onder andere voorgeschreven voor aandoeningen zoals streptokokkeninfecties (strep keel), longontsteking, urineweginfecties, huidinfecties en andere bacteriële ziekten.


2. Noodzaak beoordelen

Laat uw zorgverlener de beslissing nemen of antibiotica nodig zijn. Soms kunnen milde bacteriële infecties vanzelf genezen of kunnen andere behandelingen effectief zijn zonder antibiotica.


3.Preventie van infecties

Antibiotica worden soms gebruikt voor preventie, bijvoorbeeld voorafgaand aan chirurgische ingrepen of bij mensen met een verzwakt immuunsysteem die een risico lopen op infecties.


Wijs Antibiotica Gebruiken

  1. Volg de voorgeschreven dosering: Neem antibiotica precies zoals voorgeschreven door uw zorgverlener. Overslaan van doses of de behandeling voortijdig stoppen vergroot het risico op resistentie.
  2. Vervang nooit of deel antibiotica: Gebruik nooit antibiotica die niet specifiek voor u zijn voorgeschreven en deel ze niet met anderen. Elk medicijn is op maat gemaakt voor een individuele infectie.
  3. Vervolledig de kuur:
    Maak de volledige kuur af, zelfs als u zich beter voelt. Dit helpt bij het uitroeien van alle bacteriën, minimaliseert het risico op herinfectie en verkleint het risico op resistentie-ontwikkeling.
  4. Informeer uw zorgverlener: Bespreek met uw zorgverlener als u andere medicijnen, supplementen of kruiden gebruikt om mogelijke interacties te voorkomen.
  5. Let op bijwerkingen: Meld eventuele bijwerkingen onmiddellijk aan uw zorgverlener. Het kan nodig zijn om van medicatie te veranderen als dat nodig is.
  6. Hygiëne en preventie: Handhygiëne, het hoesten in uw elleboog en het vermijden van nauw contact met besmettelijke mensen helpt infecties te voorkomen en vermindert het gebruik van antibiotica.

Het Belang van een Correct Gebruik van Antibiotica


Het correct gebruik van antibiotica is van het grootste belang om de gezondheid van individuen en de volksgezondheid te waarborgen. Het biedt verschillende voordelen:

  1. Effectieve Behandeling: Een juist gebruik van antibiotica verzekert een doeltreffende behandeling van bacteriële infecties, waardoor patiënten kunnen herstellen zonder complicaties.
  2. Voorkomen van resistentie: Door antibiotica op de juiste manier te gebruiken en de volledige kuur af te maken, minimaliseren we het risico op antibioticaresistentie, waardoor antibiotica effectief blijven in de toekomst.
  3. Behoud van Behandelopties: Correct gebruik zorgt ervoor dat bestaande antibiotica hun effectiviteit behouden, wat cruciaal is bij ernstige infecties.
  4. Preventie van complicaties: Het voorkomt complicaties en ziekenhuisopnames, wat kostenbesparend is en de druk op de gezondheidszorg verlicht.
  5. Bescherming van de Volksgezondheid:
    Juist antibioticagebruik vermindert de verspreiding van resistente bacteriën en beschermt zo de gezondheid van de hele bevolking.
  6. Individuele Gezondheid:
    Het minimaliseert het risico op bijwerkingen en vergroot de kans op een succesvolle behandeling, waardoor het vertrouwen van patiënten in de gezondheidszorg wordt versterkt.

Samen moeten we ons bewust zijn van de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met antibioticagebruik en ervoor zorgen dat we antibiotica wijs inzetten om onze gezondheid te beschermen en antibioticaresistentie te voorkomen. Op die manier kunnen we samen streven naar een duurzame en gezondere toekomst voor iedereen.




Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium