Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

Vraag

Anonymous24/06/2021 12:13 1586 1

Smaak tijdens chemotherapie

Hoe komt het dat je smaak aangetast wordt tijdens chemotherapie?

Tags

Beste antwoord

Bepaalde soorten kanker en de behandeling ervan kunnen uw smaak- en reukzintuigen veranderen. Veelvoorkomende oorzaken zijn: -Bepaalde soorten tumoren in het hoofd-halsgebied. -Straling naar het hoofd-halsgebied. -Bepaalde soorten chemotherapie en gerichte therapie. -Zweren in de mond of droogheid als gevolg van bepaalde behandelingen. -Sommige medicijnen die worden gebruikt om te helpen bij bijwerkingen of andere niet-kankerproblemen. Deze opsomming geeft aan dat hier niet meteen een pasklaar antwoord op is gezien dit kan gebeuren door zoveel verschillende variabelen. Dit geeft ook de complexiteit van smaakverandering weer en waarom smaaksturing een individueel traject is bij chemotherapie. Als we specifiek naar chemotherapie kijken heeft chemotherapie een direct effect op de cellen in de mond. Dit zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor de smaak. Ze worden ook wel smaakreceptoren genoemd. Hierdoor kan er een smaakverstoring ontstaan. Sommige veroorzaken ook veranderingen in het spuug (speeksel) in de mond. Ook dit heeft invloed op de smaak.

Expert: Lobke Van den Wijngaert - 25/06/2021 06:36

0

Was dit antwoord nuttig?

Gerelateerde vragenbeantwoord door onze expertenHoe kan ik mijn voeding aanpassen om mijn sportprestaties te verbeteren?Voorbereiden op een marathonIk heb een vraag over: Akkermansia muciniphila onder een vergrootglasBloedneusIk heb een vraag over: Oorsuizen: oorzaken en behandeling van tinnitusMake-up voor de gevoelige huidHoe kan ik mijn voeding aanpassen om mijn sportprestaties te verbeteren?in belgie meten ze bv 110 in nederland 6,8 is daar schaal voor te vergelijkenGezonde levensstijl na gastric bypassSmaak tijdens chemotherapie
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium