Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

25 jul. 2022 | 12 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Psychologie

The Power of the Breath

De kracht van ademhaling!

 

Wil vandaag nog eens al de voordelen van een goede ademhalingstechniek uitleggen.

 

Een juiste ademhalingstechniek én je bewuster worden van jouw ademhaling zorgen er onder andere voor dat:

 

-Je stress afneemt en er meer ruimte ontstaat voor ontspanning

-Je je rustiger gaat voelen, tijd om even stil te staan.

-Je(emotionele) blokkades worden opgeruimd en je krijgt daardoor nieuwe inzichten.

-Je immuunsysteem sterker wordt, waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes en temperatuurswisselingen.

-Je bloeddruk wordt verlaagd.

-Je focus verscherpt en je creatiever wordt.

-Je even uit je hoofd gaat en in je lichaam; je komt dichterbij jezelf.

-Je leert luisteren naar jezelf en naar je lichaam.

-Je mentale, emotionele en fysieke gezondheid en energie toenemen.

 

Door een langzame, diepe (buik)ademhaling voorzie je je bloed van hogere zuurstofniveaus. Op deze manier krijgen de cellen in je lichaam meer van de vitale brandstof die ze nodig hebben, wat ervoor zorgt dat je energie omhoog gaat. Dit helpt ook om je de hele dag kalmer, gefocust en alerter te laten voelen

 

11 VOORDELEN VAN EEN RUSTIGE DIAFRAGMA ADEMHALING

 

Wanneer je let op een baby als deze wordt geboren, heeft deze een diepe ademhaling. Je ziet de baby richting het gebied van de maag of zelfs nog lager ademen.

Dieren doen hetzelfde.

 

Bij een rustige diepe ademhaling wordt het middenrif (diafragma) gebruikt en worden de longen optimaal benut. Dit heeft ontzettend veel verschillende voordelen. Het is een van de simpelste en meest belangrijke dingen die je kunt doen om je gezondheid op verschillende vlakken te verbeteren.

 

Door onze levensstijl wordt onze rustige diafragma ademhaling echter verstoord. Werk, verkeer, technologie, drukke steden en andere factoren zorgen ervoor dat we meer prikkels binnenkrijgen dan goed voor ons is. Al deze prikkels zorgen vaak zonder dat je het merkt voor stress en het verslechterd de connectie de we hebben met ons lichaam. We zitten teveel in ons eigen hoofd.

 

Stress verandert het ritme van je ademhaling. Voor een korte periode is dit niet erg. Maar wel als dit chronisch is. Omdat we de hele dag door prikkels krijgen, vinden we het vaak moeilijk om weer terug te keren naar een staat van ontspanning en rust. Hierdoor blijft de ademhaling vaak ook verstoord, waardoor we veel sneller, hoger en gejaagder ademhalen dan eigenlijk goed voor ons is. Dit heeft gevolgen voor onze gezondheid.

 

Bewustwording en het controleren van de ademhaling is belangrijk. Dit zijn de eerste stappen om de ademhaling uiteindelijk weer te ‘resetten’ naar een rustiger en dieper ritme waarbij het diafragma wordt gebruikt. Dit is een van de belangrijke dingen die we oefenen als we op de Yogamat staan. De Yoga ademhaling is daarom ontzettend belangrijk.

 

Je denkt misschien dat dit wat overdreven is. Speelt de ademhaling echt zo’n grote rol voor onze gezondheid?

 

Het antwoord is ja.

En hieronder heb ik 11 voordelen van een rustige diafragma ademhaling op een rij gezet. De meeste van onderstaande punten zijn inmiddels ruimschoots ondersteund door de wetenschap.

 

1. Minder stress

Ten eerste helpt een rustige ademhaling bij stress. Wanneer je gestresst bent adem je vaak te snel, te hoog en te oppervlakkig. Je zet de ademhaling vast in de borst en hierdoor hebben je lichaam en je geest moeite om tot ontspanning te komen. Gevolg is dat je je onrustig en gestresst voelt.

 

Dus een rustige diafragma ademhaling helpt je om te ontspannen en je minder gestresst te voelen. Yogi’s weten dit al duizenden jaren en inmiddels zijn er ook redelijk wat wetenschappelijke studies die dit hebben bewezen.

 

2. Helpt om te detoxen

Je lymfesysteem is verantwoordelijk voor het opruimen van je lichaam. Gif- en afvalstoffen worden door het lymfesysteem vervoerd. Dit gebeurt door te ademen en door te bewegen. Het lymfesteen heeft namelijk geen pomp zoals het hart. Door te ademen en te bewegen komen de spieren in beweging die vervolgens weer het lymfevocht door het systeem helpen bewegen en afvoeren.

 

Wanneer de ademhaling verstoord is, werkt dit systeem dus niet optimaal en blijven er te veel gif- en afvalstoffen in het lichaam, wat een voedingsbodem is voor allerlei verschillende aandoeningen. Door je ademhaling te optimaliseren, kun je dus ook je lymfesysteem verbeteren. Je helpt je lichaam dus op deze manier om te detoxen.

 

3. Mentale helderheid

Je brein heeft zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Bij een niet optimale ademhaling is de toevoer van zuurstof ook niet optimaal. Het menselijke gedeelte van je brein is het eerste slachtoffer hiervan omdat dit het gedeelte van je brein is wat het minst belangrijk is om te overleven.

 

Wanneer dit gebeurt zal je onder andere merken dat je je minder goed kunt concentreren, minder helder na kunt denken en dat je slechtere beslissingen neemt.

 

Wanneer je jezelf aanleert om weer kalmer en dieper adem te halen, zal er altijd voldoende zuurstof toevoer zijn, waardoor je mentale helderheid beter is.

 

4. Ontzuurt het lichaam

CO2 verzuurt het lichaam. Door een niet optimale ademhaling is er meer CO2 in je bloed dan eigenlijk goed voor je is. Dit hoef je niet direct te merken in de vorm van klachten, maar de zuurgraad van je lichaam gaat door de CO2 omlaag (meer CO2 is een lagere zuurgraad).

 

Dit heeft als gevolg dat je lichaam wat meer ontstekingen aanmaakt en deze verhoogde mate van ontsteking in het lichaam is weer een vruchtbare bodem voor allerlei verschillende aandoeningen. Een optimale ademhaling zorgt voor een optimale biochemie van het lichaam.

 

5. Verbetert je spijsvertering

Wanneer je lichaam gestresst is en in ‘fight or flight’ modus, concentreert het al zijn energie op de vitale functies om te overleven en sluit het onnodige systemen die energie opslurpen tijdelijk af. Als je in direct levensgevaar bent, dan is je spijsvertering zo’n energie slurpend-systeem.

 

Als je gestresst bent, is je spijsvertering dus ontregeld. Door een rustige diafragma ademhaling haal je je lichaam uit de survival stand, waardoor het het spijsverteringssysteem weer ‘online’ zet en je dus beter eten kunt verteren.

 

6. Verbetert je lichaamshouding

Goed ademen verbetert je lichaamshouding. Bij een hoge en snelle ademhaling gebruik je spieren die je in principe niet nodig hebt om adem te halen bij de ademhaling. En je gebruikt ze veel te veel. Hierdoor raken ze overbelast en waardoor andere spieren moeten gaan compenseren. Zo ontstaat er een soort kettingreactie in het lichaam die de lichaamshouding niet ten goede komt.

 

Een kalme en diepe ademhaling voorkomt dit en zorgt ervoor dat er vrij en soepel adem gehaald kan worden wat de lichaamshouding ten goede komt.

 

7. Brengt je zenuwstelsel in balans

Je autonome zenuwstelsel bestaat uit je sympathische zenuwstelsel en je para-sympathische zenuwstelsel. Kort gezegd regelt het para-sympathische zenuwstelsel alles wat met ontspanning te maken heeft en het sympathische zenuwstelsel alles wat met inspanning te maken heeft. Je kunt deze twee onderdelen dus zien als het gaspedaal en het rempedaal van je lichaam.

 

Door rustiger te gaan ademen (laag in de buik, lange uitademingen, via de neus) activeren we het para-sympathische zenuwstelsel. Je geeft je lichaam zo een seintje dat het niet overactief hoeft te zijn, en dat het kan herstellen en ontspannen.

 

Als je zenuwstelsel overprikkeld is en altijd in de actiemodus staat, zijn rustige diafragma ademhalingen een van de meest effectieve manieren om je zenuwstelsel weer in balans te brengen.

 

8. Helpt je om af te vallen

Een studie uit Australie heeft aangetoond dat een optimale ademhaling helpt om gewicht te verliezen. Hoe? We ademen een groot gedeelte van het gewicht dat we verliezen uit in de vorm van CO2!

 

Een goede, gezonde lage buikademhaling helpt om dit proces optimaal te laten verlopen en dus gewicht te verliezen.

 

9. Helpt tegen nek- en schouderpijn

Wanneer we op een verkeerde manier ademhalen, gebruiken we heel veel spieren die we eigenlijk niet nodig hebben om goed adem te halen. Voor een korte periode is dit oké, maar als deze spieren altijd gebruikt worden bij het ademhalingsproces, dan raken ze overbelast.

 

Dit zijn vaak spiergroepen in de nek en schouders, waardoor er bij een niet optimale ademhaling nek- en schouderklachten kunnen ontstaan. Een rustige ademhaling met behulp van het diafragma, de ademhalingspier, voorkomt dat deze nek- en schouderklachten ontstaan.

 

10. Verhoogt je energie

Je lichaam heeft zuurstof nodig om op een efficiënte manier energie aan te maken. Wanneer er geen zuurstoftoevoer is, maakt je lichaam nog steeds energie aan, alleen veel minder efficiënt. Je hebt dus simpelweg minder energie tot je beschikking als je snel, hoog en gejaagd adem haalt. Alsof je altijd buiten adem bent.

 

Door rustig te ademen, verbeter je de zuurstof opname en toevoer naar de mitochondriën waardoor het energieverbrandingsproces efficiënt kan verlopen en je meer energie tot je beschikking hebt.

 

11. Verbetert je slaap

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom je niet kan slapen? Vaak is het zo dat je lichaam, geest en zenuwstelsel nog in de actiestand zitten. Je bent druk in je hoofd en je kan moeilijk tot ontspanning komen.

 

Een rustige ademhaling met behulp van het middenrif helpt je om alle systemen tot ontspanning te brengen waardoor je lichaam zich klaar kan maken voor de nacht.

 

Op deze manier val je makkelijker in slaap en is de kwaliteit van je nachtrust stukken beter waardoor je uitgerust wakker wordt.

 

Adem ze :-)

 

Veel liefde,

franco

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze gezondheidstips

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium