Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

22 sep. 2022 | 5 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Psychologie

kindermisbruik/mishandeling

Kindermisbruik / mishandeling
Overlevenden van kindermishandeling of misbruik hebben niet slechts één verhaal.

We hebben er drie.
Het eerste verhaal is geen verhaal, het verborgen verhaal, wanneer we leven en ademen uit de giftige schaamte van ons verleden en elk moment van onze dag afleiden en ons afleiden van de pijn.
We willen het niet voelen, we willen er niet aan denken, we willen zelfs niet erkennen dat het is gebeurd. Maar dat kan niet lang gebeuren voordat de waarheid ons inhaalt.

De tweede is het 'Trauma-verhaal', het verhaal dat de meeste moed vergt om te vertellen. Het gaat erom wat er met ons is gebeurd.
Het is een verhaal van trauma, misbruik en slachtofferschap.
We moeten daar allemaal beginnen. Het is belangrijk om te beseffen dat dit eigenlijk een verhaal is over de dader, de persoon die je pijn heeft gedaan en je onschuld, hart en vertrouwen heeft verraden. Het is het verhaal van wat er met je is gebeurd, niet wie je bent.
Je kunt niet verder gaan met je genezing totdat je de impact van deze traumatische ervaring erkent en jezelf de emotionele pijn laat voelen. En door jezelf te accepteren door het verhaal te vertellen.

Omdat wanneer je het geheim bewaart, het een onderdeel is van het proces van jezelf beschamen voor wat er met je is gebeurd, verantwoordelijkheid nemen voor iets dat nooit jouw schuld was en nooit jouw schuld zal zijn.

Wanneer je het geheim bewaart, vertel je het verhaal dat de misbruiker wil dat je vertelt; geen verhaal. Wanneer je het laat uitkomen en je waarheid spreekt, bevrijd je jezelf van de verantwoordelijkheid van het verleden, de last van de schaamte en schuld die je misbruiker je vroeg te dragen. Je vertelt de wereld en jezelf dat je jezelf er niet langer de schuld van zult geven. Het was niet jouw schuld. Toen niet, nu niet, nooit.

Het derde verhaal dat we vertellen is ons 'Healing Story'. Het brengt ons pad van overleving in kaart. Dit is een verhaal over hoe we ervoor hebben gekozen om boven het misbruik, trauma, schaamte en verraad van ons donkere verleden uit te stijgen.

Hoe we ervoor kozen onze waarheid te claimen en liefdevol voor onszelf te zorgen. Hoe we ervoor kozen om te leren veilig te zijn in ons lichaam en gezonde persoonlijke grenzen te stellen met andere mensen. En hoe we ervoor kozen vriendelijk te zijn, te kalmeren en onszelf te valideren.

Een overlevende van kindermishandeling is een work-in-progress. Het leren stopt nooit.

Je bent bezig je belangrijkste problemen op te lossen. Je neemt verantwoordelijkheid voor de dingen die je nu kunt veranderen en je leert dingen los te laten die je niet kunt veranderen.

Vergeet niet dat we dit proces niet kunnen overhaasten en het kan voelen alsof het nooit af en toe eindigt. Ik ben daar geweest. Je moet gewoon doorgaan. Je hebt het moeilijke deel al gedaan, door te accepteren dat je slachtoffer bent van misbruik. Het wordt gemakkelijker, dat beloof ik.

En laten we duidelijk zijn. Je zult van tijd tot tijd worden teruggekeerd door het verleden (verhaal), een hoofdstuk van je verleden verhaal waarvan je dacht dat je genezen was en waar je verder vanaf bent gegaan, maar dat weer is opgekomen.

En als dat zo is, is het alleen maar om u te helpen echt te integreren wat u weet dat waar is over wie u nu bent. Het is als een kind dat achteruitgaat voordat het echt in zelfbeheersing komt in de volgende fase van ontwikkeling.

Dat is alles wat het is. Nog een kans om een ​​belangrijke les te leren en te oefenen die je nodig hebt voor je genezing en voor het beheersen van je ware zelf.
 

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze gezondheidstips

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium