Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

23 nov. 2021 | 6 min leestijd |Categorie Apotheker

Hoe kan je een droge huid voorkomen?

Tijdens de koudere maanden krijgen veel mensen te kampen met een droge huid. Het is een kwaaltje dat kan voorkomen op elke leeftijd. We hebben er allemaal wel eens last van. Je weet al snel niet meer wat je best kan doen om je huid te verzorgen. Maar geen nood, wij kunnen je helpen!


Wat zorgt is de oorzaak van een droge, beschadigde huid?

Bij een droge huid is de
barrièrefunctie
van de huid verminderd. Deze huidbarrière wordt gevormd door de bovenste laag van je huid, de opperhuid. Deze opperhuid kun je vergelijken met een bakstenen muur. Je cellen vormen de bakstenen en je huidvetten (lipiden) vormen het cement.


Zoals een muur van een huis bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf – regen, wind, kou en warmte -, beschermt je huidbarrière je tegen invloeden zoals irriterende stoffen en allergenen. Tegelijkertijd zorgt je huidbarrière ervoor dat het
vocht in je huid niet naar buiten kan, dus niet kan verdampen.


Deze laag kan door bepaalde factoren vernietigd worden. Je huid zal hierdoor zichtbare en/of onzichtbare ongemakken vertonen. Ze kan ruw zijn, geïrriteerd, rood, schilferen, barsten, jeuken, oncomfortabel of trekkerig aanvoelen. Het is dus maar beter om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.


Een aantal huidziekten zoals atopisch eczeem en ichthyosis kunnen ook tekenen van een droge huid vertonen. Bij twijfel kan door de dermatoloog een huidbiopsie genomen worden om een onderliggende huidziekte uit te sluiten. Deze pathologie vereist sowieso een behandeling onder toezicht van een arts en geneesmiddelen op voorschrift.


Tips om een droge huid te voorkomen

Wat kan je zelf alvast beter wel of niet doen om een droge huid te voorkomen? Een goede verzorging is alvast essentieel.


  1. Douche kort (maximaal 5-10 minuten) en niet te heet, eerder lauw (rond 36 graden).

  2. Water, met name warm water, en prikkelende stoffen zoals parfum zijn de grootste vijanden voor de huid.


  3. Douche niet dagelijks maar om de dag. Aan de wastafel wassen is ook prima! En was je bij voorkeur met de blote handen of gebruik een zachte douche- of badspons.

  4. Na het douchen de huid niet droog wrijven , maar droog deppen. Smeer een vette huidemulsie (bodylotion) meteen na het afdrogen. Laat je huid dus niet uitdrogen. Een droge huid gaat jeuken, waardoor je gaat krabben en waarna
    eczeem kan ontstaan. Gebruik altijd schone, droge handdoeken. Verschoon regelmatig je handdoek. Natte handdoeken kunnen nog zeepresten bevatten en daardoor de huid irriteren.


    (Extra tip: Een alternatief is het aanbrengen van een badolie vlak vóór dat je stopt met douchen. Daarna spoel je de overtollige olie af. Op deze manier blijft er nog een laagje olie op de huid zitten dat deze beschermt tegen verdamping van vocht. Indien je daarna de huid droog dept, hoef je de eerstvolgende 3 tot 4 uur vaak al
    niet meer in te smeren met een bodylotion.)

  5. Smeer je onderbenen extra goed in. De onderbenen drogen vaak als eerste uit.

  6. Smeer ook de handen na het wassen in met een voedende handcrème.

  7. Smeer je gezicht dagelijks in met een rijke hydraterende gezichtscrème, zonder dat deze de huid afsluit. (Dit laatste noemen we niet-comedogeen). Vergeet ook je lippen niet. Een lippenbalsem is hier perfect op zijn plaats.

  8. Gebruik liefst rijke, vette crèmes om je huid te hydrateren en te voeden, bij voorkeur ook zonder parfum.

  9. Zet de verwarming thuis niet op de heetste stand.

  10. Gebruik eventueel een luchtbevochtiger om de lucht vochtig te houden. Ventileer de kamer overdag.

  11. Draag beschermende kleding tegen de kou.

  12. Vermijd jeukende kleding

  13. Vermijd overmatig alcoholgebruik


Klachten door een droge huid

Raadpleeg een arts wanneer je volgende klachten ondervindt:

  • Intense jeuk
  • Slaapstoornissen
  • Schilfering
  • Open zweren of geïnfecteerde huid
  • Scheurtjes die bloeden


Heb je nog vragen of ontvang je graag meer advies wat je kan doen tegen een droge huid? Spring gerust even binnen in onze apotheek.


Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium