Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

1 mei 2022 | 2 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Psychologie

Chronische stress zorgt voor Gewichtsproblemen en Geheugen

Bij langdurige stress blijft je lichaam teveel cortisol produceren.

Bij te grote hoeveelheden in het bloed beschadigt cortisol de hippocampus, een deel in de hersenen dat onder andere belangrijk is voor je geheugen en zijn werking.

 

Zodra je buitensporige hoeveelheden cortisol gaat produceren, vertraagt je metabolisme. Je lichaam wil je beschermen tegen het dreigend gevaar. Dus ook tegen hongersnood, een gekend fenomeen doorheen onze evolutie.

En zo worden je kleren strakker. En wat is je reactie (en van de meeste mensen) wanneer je kleding strakker wordt? Je denkt: “Oh, ik kan beter op dieet gaan.”

 

Dus ga je op een dieet waarbij je waarschijnlijk wat minder eet, wat alleen maar bevestigt wat je lichaam denkt: het is waar, er is weinig of geen voedsel en dus vertraagt je metabolisme nog verder.

Zoals je begrijpt wordt het zo heel moeilijk om kilo’s te verliezen, hoe groot je inzet ook is. Want je lichaam doet er echt alles aan om te voorkomen dat je afvalt.

En eens je stopt met je dieet, komen al die kilo’s er in 2-voud terug bij. Je lichaam wil immers voorkomen dat je bij de volgende “hongersnood” in de problemen komt.

Zo heeft je lichaam het immers doorheen de evolutie geleerd. Zo is de mensheid miljoen jaren in stand gehouden.

 

Met BRTT en Breathwork kom je van je Chronische stress af. Zoek hulp, want ook jij verdient een gezond en gelukkig leven.

Liefs Franco

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze gezondheidstips

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium